• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

10 pravila koja će vam pomoći da izbegnete prejedanje za praznike: Sačuvajte i struk i zdravlje

Vreme čitanja: oko 5 min.

Posle neumerenog uživanja u prazničnoj trpezi, stomak je prvi "na udaru" – i estetski, i zdravstveno

  • 0
božićna trpeza Foto: Freepik

Sprečavanje dobijanja viška kilograma za vreme novogodišnjih praznika predstavlja poseban izazov. Trpeza je daleko bogatija nego inače, a samim tim je i unos kalorija mnogo veći, pa rizik od dobijanja „salčića“, posebno na stomaku i kukovima raste.

Kako za Ona.rs kaže nutricionista i diplomirani trener sportske rekreacije Lara Bojanić, višak kilograma nije jedini problem koji se javlja posle uživanja u prazničnoj trpezi.

- „Tihi ubica” usled preteranog unosa hrane jeste sve veći broj kardiovaskularnih bolesti – upozorava Lara Bojanić za naš portal.

- Za novogodišnju svečanu večeru ili za slave tokom zime sprema se toliko ukusnih jela da svako jelo za sebe može predstavljati kompletan obrok. Tu su supe ili čorbe, salate sa majonezom i/ili pavlakom, meso, namazi, kolači, alkohol...

Kad sednemo za novogodišnju ili božićnu trpezu, uglavnom ne razmišljamo o posledicama uživanja u đakonijama koje se nađu pred nama. Ali, kako praznični dani umeju da potraju, tako i izgubimo iz vida koliko smo kalorija zapravo uneli.

- Da bi višak kilograma postao primetan, dovoljno je jesti i sedeti u kući tri dana. Posle ta tri dana povećanog kalorijskog unosa potrebno je izdvojiti mnogo napora za skidanje masnih naslaga, posebno onih koje se talože oko stomaka – ističe Lara.

Sagovornica Ona.rs otkriva 10 zlatnih pravila koja će, ukoliko ih se budete pridržavali, pomoći da izbegnete nagomilavanje viška kilograma tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika.

Lara Bojanić, nutricionista Lara Bojanić; Foto: Privatna arhiva/Ustupljena fotografija

1. Jedite redovno

- I u prazničnim danima jedite u uobičajenom ritmu. Nemojte se „čuvati“ za novogodišnju večeru ili božićni ručak, jer ćete uneti mnogo više kalorija nego što biste to inače učinili – kaže nutricionista.

2. Preskakanje obroka je loše za varenje

- Ukoliko preskočite doručak ili ručak, pa unesete veliki broj kalorija za večeru, varenje će biti narušeno. Zbog toga mogu da se jave mučnina, nadutost, pa i bolovi u želucu, jer unos veće količine hrane za kratko vreme može da optereti sistem za varenje – objašnjava nutricionista.

3. Salata pre svega

Pravilo koje važi i inače – započinjanje obroka svežom salatom važno je i u danima praznika.

- Od trenutka kad unesemo neku namirnicu u želudac do trenutka kad mozak to registruje potrebno je oko 20 minuta. S obzirom na to da su sve sveže salate, počev od zelene salate, preko kupusa, paradajza, krastavaca, cvekle ili šargarepe pune vode, one će napuniti želudac, pa ćemo imati utisak da smo siti i poješćemo manje ostale hrane koja je bogata kalorijama – navodi Lara.

Salata od cvekle Foto:Shutterstock

4. Bez repete

Đakonije sa praznične trpeze mame da se opustimo i ono što nam se dopada sipamo više puta. To je, ističe nutricionista, velika greška, kao što je i velika psihološka zamka ako se u danima praznika ustručavamo da pojedemo ono što volimo:

- Uživajte u hrani, ali ne preterujte sa količinom. Na tanjir stavite ono što želite, ali nemojte sipati dva ili više puta. I praznici i hrana su radost za nas. Ako izbegnemo da probamo ono što volimo, nećemo se opustiti, nećemo uživati, a veliki je rizik da kad praznici prođu jedemo lošu hranu kao vid kompenzacije za onu hranu koju smo sebi uskratili u prazničnim danima – objašnjava Bojanićeva.

5. Psihološki trik sa priborom

Muzika, svečano dekorisan ambijent, veselo društvo, opuštanje... Sve nas to inspiriše da u danima praznika pojedemo više nego što nam je potrebno. Nutricionista podseća na trik koji će sprečiti prejedanje:

- Između svakog zalogaja spustite pribor. To će vas usporiti, mozak će dobiti informaciju da ste siti, pa nećete pojesti više nego inače, ma koliko da je hrana ukusna i lepa „na oko“.

6. Dobro žvaćite

Nepisano je pravilo da bi svaki zalogaj trebalo sažvakati 32 puta.

- Osobe koje brzo jedu ne stižu da žvaću, pa unesu mnogo više hrane od onih koje pažljivo jedu i uživaju u svakom zalogaju. Neka vam postane praksa, ne samo u prazničnim danima već i inače da ne gutate hranu. Žvaćite lagano, uživajte u ukusima – savetuje Lara.

7. Izazov sa slatkišima

Završiti praznični trpezu bez slatkiša na našim prostorima je gotovo nezamislivo. Ali, ako želite da sačuvate dobru liniju, to ne znači da bi trebalo da odustanete od kolača ili parčeta torte.

Novogodišnji kolači kolačići Foto: FotoFoodTeam / Foodies / Profimedia

- Pojedite jedan, najviše dva kolača i birajte one za koje znate da imaju manje margarina, šećera i industrijskih dodataka. Ukoliko kolače spremate sami, neka to budu oni sa urmama, orašastim plodovima i kokosovim uljem; zasladićete se, a nećete uneti u organizam transmasti – podseća nutricionista.

Parče voćne torte ima manje kalorija od one sa čokoladom, jajima i velikom količinom šećera.

8. Pijte više vode

Praznična trpeza često podrazumeva alkoholna pića – od onih „kratkih“ i žestokih, do piva i vina.

- Nazdravite, ali ne preterujte. Alkohol sadrži mnogo šećera i ujedno „izvlači“ vodu iz organizma. Ne dozvolite da dehidrirate; u prazničnim danima pijte više vode, posebno ako ćete popiti i malo alkohola – savetuje Lara.

9. Isključite sokove

Kaloričnija hrana, posebno crveno meso, opterećuje sistem za varenje, pa neretko posežemo za gaziranim sokovima za koje verujemo da će nam doneti olakšanje u želucu.

- Gazirani sokovi su puni šećera, izazivaju nadimanje stomaka i doprinose lakom dobijanju viška kilograma. Izbegavajte ih u širokom luku i zamenite ih običnom vodom – preporučuje Lara.

10. Šetnja, šetnja, šetnja

Bojanićeva je za Ona.rs već otkrila koliko vremena je potrebno da bismo „potrošili“ pojedeno parče torte.

S obzirom na to da ćemo u prazničnim danima zasigurno uživati u kaloričnoj trpezi, ono što bi trebalo da uvedemo posle obilnijeg obroka je fizička aktivnost.

Žena, pas, šetnja Foto: Shutterstock

- Ukoliko se prejedete, svakako savetujem da izađete napolje i prošetate 45 minuta brzim hodom da biste lakše svarili hranu i smanjili osećaj nadutosti i nelagode. Bez fizičke aktivnosti kilogrami će se brže „lepiti“ posle uživanja u prazničnoj trpezi – podseća nutricionista i dodaje:

- Ne zaboravite da uživate sa svojom porodicom i prijateljima, jer je to suština slavlja, a ne da se fokusirate samo na hranu. Jer, posle prazničnih đakonija možete imati probleme ne samo sa viškom kilograma na stomaku, već i sa celim probavnim sistemom koji može potrajati i danima.

Instagram nalog Lare Bojanić možete da pratite OVDE

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje