• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koji deo torte je najkaloričniji: Ako volite rozen, spremite patike i trenerku odmah

Vreme čitanja: oko 2 min.

Parče voćne ili sirove torte ne predstavlja preveliki atak na liniju ukoliko posle uživanja u ovoj poslastici te kalorije potrošite u brzoj šetnji

  • 0
Esterhazi torta Foto: Shutterstock

U danima praznika malo je onih koji će odoleti ukusnom parčetu torte. Bilo da je reč o domaćoj torti ili onoj iz poslastičarnice, izvesno je da ćemo uživanjem u ovoj poslastici napraviti kalorijski suficit ukoliko, naravno, ne vodimo računa o ostalim namirnicama i napicima koje budemo uneli.

S obzirom na to da je malo onih koji će se zadržati na jednom pojedenom parčetu, ne bi trebalo da čudi što će posle praznika na vagi videti par kilograma viška.

Koji deo torte je najkaloričniji i da li i toliko popularne i ukusne sirove torte mogu da budu opasnost po liniju pitali smo nutricionistu Laru Bojanić.

- Najkaloričniji delovi torte su filovi na bazi šećera i margarina, kao i fondan koji se najvećim delom sastoji od šećera – kaže Lara Bojanić za Ona.rs.

- Zašto su torte tako ukusne? Zato što sadrže brašno u patišpanju, a šećer i masnoću u filu, što im daje neodoljiv ukus. Zbog toga je moj predlog da umesto klasičnih torti poput reforme i drugih čokoladnih torti koje su popularne na našim prostorima, kao i čuvene rozen, odaberete voćnu ili, pak, komad sirove torte.

I sirova torta je veoma kalorična, ali je, ističe naša sagovornica, važno odakle te kalorije dolaze:

- Kad napravite sirovu tortu, u nju stavljate orašaste plodove i urme koji sadrže zdrave masti i prirodne šećere. Parče sirove torte sadrži između 300 i 350 kalorija, ali je ovakva torta veoma zasitna, ne možete mnogo da pojedete, pa je iz tog razloga svakako bolji izbor od klasične torte ili one iz industrijske proizvodnje.

Domaće i industrijske torte sadrže transmasti (kroz margarin) koje su jako loše za krvne sudove, a u industrijskim tortama ima i aditiva koje našem organizmu ne prijaju.

Nutricionista Bojanić predlaže recept za ukusnu voćnu tortu koja neće biti katastrofalna za liniju ukoliko, naravno, ne preterate sa količinom.

foto Pixabay foto Pixabay

- Pomešajte mleveni keks, četiri pavlake, 200 grama šećera, 100 grama putera i pola kilograma jagoda i sve sjedinite, pa ostavite da odstoji u frižideru preko noći. Sutradan stavite umućen šlag i dobićete ukusnu poslasticu koja neće narušiti izgled vaše figure. Jedno parče torte je sasvim dovoljno posle obilnijeg prazničnog obroka – napominje naša sagovornica.

A koliko bi trebalo biti fizički aktivan da bismo potrošili parče torte koje smo pojeli?

- Posle obilnije praznične trpeze koja uključuje i parče torte trebalo bi izaći napolje i upražnjavati brzi hod od 45 minuta do sat vremena – kaže Lara i dodaje:

- Računajte da je 10.000 koraka ekvivalent jednom pojedenom parčetu sirove ili domaće torte. Ako te unete kalorije ne potrošite, one će se pretvoriti u salo.

Video: Napravite sladoled tortu od 4 sastojka za samo desetak minuta

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje