• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fitnes u službi zdravlja: Zašto je važno da vežbanje bude deo svakodnevne rutine?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zahvaljujući fizičkoj aktivnosti možemo da preveniramo potencijalne hronične bolesti za koje smo genetski predisponirani, ali i da ublažimo posledice pojedinih bolesti i stanja koja su već nastupila

  • 0
vežbe, istezanje, vežbe za bol u leđima, joga Foto: Shutterstock

Jutarnja gimnastika i svakodnevne šetnje nekada su bile deo svakodnevice, a kako su ovi vidovi fizičke aktivnosti pali u zaborav tako je porastao broj onih koji se žale na različite zdravstvene probleme.

Najveći deo populacije, bez obzira na godine, žali se na bolove u kičmi koji su posledica modernog načina života - mnogo sedenja i malo ili nimalo vežbanja.

Uvođenjem vežbi istezanja u svakodnevnu rutinu moguće je prevenirati bolove u kičmi i ublažiti posledice nepravilnog držanja, a uz optimalnu ishranu i izbegavanje drugih faktora rizika prevenirati potencijalne hronične bolesti koje su povezane sa manjkom kretanja.

Dok jedan broj onih koji odlaze u teretanu kako bi vežbali na spravama ili učestvovali u grupnim programima poput pilatesa, aerobika ili joge to rade da bi bili u formi, dotle je sve više onih koji vežbaju zbog zdravlja.

Svesni uticaja genetike, neki žele da preduprede eventualne bolesti odabirom pravog programa vežbanja, a neki da već postojeće bolesti i stanja drže pod kontrolom i pomoću fizičke aktivnosti.

Boško Takovac, sportski instruktor Foto: Milena Đorđević

- Pravilno odabrana fizička aktivnost nije značajna samo u smislu prevencije, već ima pozitivan uticaj na zdravlje i onda kad se suočimo sa pojedinim zdravstvenim problemima - kaže za Ona.rs Boško Takovac, personalni trener i profesor sporta i fizičkog vaspitanja.

- Vežbanjem možemo da preveniramo osteoporozu, da povećamo mišićnu snagu i izdržljivost, da popravimo posturu, ali isto tako vežbanje može da bude i deo rehabilitacionog procesa. Pravilnim odabirom i izvođenjem korektivnih vežbi možemo da se oslobodimo bola, kao i da ojačamo mišiće usled čijeg slabljenja je došlo do pojedinih zdravstvenih tegoba.

U narednim nedeljama samo na portalu Ona.rs moći ćete da pratite serijal “Zdravstveni fitnes sa Boškom”, kroz koji će Takovac pokazivati vežbe iz oblasti zdravstvenog fitnesa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje