• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

4 profesionalna saveta za hodanje koji će vam pomoći da smršate

Vreme čitanja: oko 2 min.

Efikasni trikovi zahvaljujući kojima ćete pretvoriti običnu šetnju u malo jači trening

  • 0
Hodanje Foto: pexels.com

Hodanje je omiljeni oblik fizičke aktivnosti i nije teško shvatiti zbog čega je to tako: uvek je dostupno, nije potrebna posebna oprema i pozitivno utiče na raspoloženje.

Uz to, ovaj vid fizičke aktivnosti može da bude dobra osnova za one koji žele da smršaju.

Lični treneri dr Majkl Bol i Tiler Rid otkrivaju savete za hodanje koji će biti od koristi svima koji vode borbu protiv viška kilograma, prenosi "Newsbeast".

1. Promenite tempo kojim hodate

Što brže hodate, to će vaš organizam sagoreti više kalorija. Ali, to ne znači da bi trebalo da hodate tako da sve vreme gubite dah.

- Hodajte malo brže, a tek povremeno dodatno ubrzajte korak kao da džogirate, jer variranje u brzini hodanja pomaže da smršate - kaže personalni trener Majkl Bol.

Njegov kolega Rid predlaže da minut provedete u malo žustrijem tempu hodanja, a da narednog minuta ubrzate korak.

- Svoje šetnje možete da pretvorite u intervalni trening visokog i niskog intenziteta, jer tako povećavate potrošnju kalorija - ističe Rid.

2. Aktivirajte ruke

Opuštene nadlaktice su problem sa kojim se suočava veliki broj žena u periodu perimenopauze i menopauze, zbog drugačijeg rada hormona. Iako postoje posebne vežbe koje donekle mogu da pomognu u rešavanju ovog pre svega estetskog problema, personalni treneri savetuju da tokom hodanja pomerate i ruke.

- Pomeranje ruku tokom hodanja nije najefikasniji način da sagorite kalorije, ali može da pomogne u sklopu treninga i da utiče na dodatnu potrošnju kalorija - ističe dr Bol.

Noćno vežbanje, vežbanje, trčanje Foto: Shutterstock

Ukoliko na zglobove ruku stavite čičak-tegove, poradićete na povećanju snage.

3. Postavite cilj

Ovo je zlatno pravilo u sticanju svake nove navike, pa i u sticanju rutine vežbanja. Postavite cilj koji želite da dosegnete, a onda iz dana u dan radite na njemu.

kalendar, datum, datumi, brojevi, 18 Foto: Pixabay.com

Za one koji bi želeli da “preko noći” ostvare zamišljeno, fitnes stručnjaci podsećaju da svako putovanje počinje malim korakom, a da je krajnji rezultat posledica progresivnog povećavanja broja koraka iz dana u dan.

- Postavljanje cilja neće nužno povećati broj kalorija koje sagorevate dok hodate, ali će vas motivisati da napravite određeni broj koraka svakog dana. Tako je manje verovatno da ćete preskočiti šetnju i zameniti je, na primer, gledanjem TV programa - kaže dr Bol.

4. Koristite stepenice

Mnogi ne znaju da je hodanje stepenicama izvanredna vežba kako za sticanje snage, tako i za jačanje mišića i brže sagorevanje kalorija.

Ukoliko uključite hodanje stepenicama u vašu svakodnevnu rutinu, izbeći ćete pojavu grčeva u mišićima, pogotovo ako ste stariji. Takođe, ovaj vid treninga će pozitivno će uticati na zdravlje zglobova i kostiju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe za nadlaktice, ramena i grudi: Kućni trening za zatezanje gornjeg dela tela

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje