• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Opasna kozmetička procedura broji sve više žrtava: Novinari dižu alarm dok se čeka glas medicine

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ali, šta se dešava kada ova procedura podbaci? Pa, jednostavnim rečima, potpuni pakao

  • 0
Kriolipolize, coolsculpting

Foto: Shutterstock

Pre više od deset godina na tržištu se pojavio medicinski uređaj sa primamljivim obećanjem: mogao bi brzo, bezbolno i bez operacije da "zamrzne" a pritom ukloni masne naslage. Uređaj nazvan "CoolSculpting" takmičio se u već prepunoj industriji lepote koja je "prodavala" ravne stomake i zategnute vilice, ali je imao prednost - "naučni pedigre".

Istraživanje koje stoji iza njegovog razvoja došlo je iz laboratorije u nastavnoj bolnici Harvardske medicinske škole, detalj koji se uvek ističe u vestima.

"CoolSculpting" mašine su sada uobičajne u klinikama estetske i plastične hirurgije, a tehnologija je donela više od dve milijarde dolara prihoda. Kriolipoliza, tehnički izraz za proceduru, označava postavljanje uređaja na ciljani deo tela kako bi zamrzao masne ćelije, a pacijenti se obično podvrgavaju višestrukim tretmanima na istom području. U uspešnim slučajevima, ćelije umiru i telo ih apsorbuje.

Ali, šta se dešava kada ova procedura podbaci? Pa, jednostavnim rečima, potpuni pakao.

Kao posledica odigrava se sledeće: masnoća krene da raste, stvrdne se i ostane u telu.  Ovaj neželjeni efekat, nazvan paradoksalna hiperplazija masnog tkiva, obično zahteva operaciju da se ispravi, ali one su često neuspešne.

Najbolji primer ovakvog slučaja je bivši supermodel Linda Evanđelista, koja se povukla iz javnosti jer je, kako kaže, ostala "trajno unakažena", bez mogućnosti popravke.

- Postupak je povećao, a ne smanjio, moje masne ćelije i ostavio me trajno deformisanom - govorila je Linda, koja je, između ostalog, podnela i tužbu od 50 miliona dolara protiv kompanije zadužene za ovaj izum.

Linda Evangelista Evanđelista

Foto: Elder Ordonez / INSTAR Images / Profimedia

Iako se "izumitelji" pravdaju da je ovakva komplikacija retka, odnosno u opsegu jednog pacijenta na 3000, sve brojnija novinarska istraživanja dokazuju suprotno.

Više od deset lekara sa kojima je razgovarao "The Times", reklo je da je proizvođačeva procena rizika znatno niža od onoga što su primetili u svojim praksama ili istraživanjima - delom zato što neželjeni efekat može da prođe "nevidljiv" mnogo meseci nakon tretmana, a pacijenti ga ne povežu uvek sa "CoolSculpting-om". Ponekad je efekat suptilan, te poneki veruju da su se samo vratili na staru težinu.

Kompanija koja stoji iza "CoolSculpting-a" je zadržala konsultante koji su pisali o niskim rizicima od P.A.H. u medicinskim časopisima i na onlajn kanalima. Takođe je ograničila pacijente da pričaju o problemu putem sporazuma o poverljivosti i, u jednom trenutku, prestala je da izveštava o neželjenom efektu saveznim regulatorima, nakon što je revizor iz Uprave za hranu i lekove utvrdio da se komplikacija ne kvalifikuje kao opasna po život ili ozbiljna.

P.A.H. verovatno je nedovoljno prijavljena i pogrešno dijagnostikovana, kako je pokazala studija iz 2020. Godine 2017. dr Jared Jagdeo, dermatolog koji je tada bio konsultant za proizvođača "CoolSculpting-a", i dva koautora napisali su u članku u časopisu da nuspojave treba ponovo klasifikovati. Njihova sve veća učestalost, naveli su, ispunila je kriterijume Svetske zdravstvene organizacije za "veoma čest" ili "čest" neželjeni efekat, umesto "redak".

Prijavljena učestalost P.A.H. tiho i postepeno napreduje, čak i prema procenama kompanije, ističući nedostatke u načinu na koji Uprava za hranu i lekove reguliše medicinske uređaje i prati ih nakon što su na tržištu. Agencija se oslanja na bolnice, lekare, potrošače i proizvođače uređaja da prijave sve "neželjene događaje", a to je sistem koji je često kritikovan s obzirom na to da su samo bolnice i proizvođači obavezni da prijave smrt i teške povrede, dok privatne lekarske ordinacije i potrošači nisu u obavezi da prijave ništa, prenosi "The NY Times".

Uprkos sve većem broju alarmirajućih slučajeva paradoksalne hiperplazije, poznate ličnosti poput Kardašijan porodice i glumice Gvinet Paltrou i dalje promovišu ovaj uređaj, nazivajući ga "zlatnim standardom u neoperativnom skidanju kilograma", te pridonose ozbiljnosti problema, s obzirom na njihovu mnogobrojnu "publiku".

Operacije koje su potrebne da bi se makar malo minimizovale posledice ove procedure su enormno skupe, te ih "ozloglašena" kompanija plaća u zamenu za ćutanje pacijenata, koji potpisuju ugovor o poverljivosti, što je jedan od glavnih razloga zašto se i dalje vrtimo u krug.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Anino iskustvo sa tretmana ventuzama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota