• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako želite da vam paradajz rodi bogato, pored njega zasadite i ove 3 biljke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored toga što ih možete koristiti u ishrani, ove kulture biće odlični prjatelji-pomoćnici paradajzu

  • 0
Paradajz Foto: Pixabay

Paradajz je omiljena povrtarska kultura, pa je prva opcija za sadnju svakoga ko ima čak i samo malu baštu iza kuće.  A da bi vaša bašta bila bogatija i raznovrsnija, pored njega možete posaditi i neke druge biljke.

Pored svake sadnice paradajza poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Berete li redovno vrhove bosiljaka, razgranaće se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvet.

Bosiljak odbija komarce i voćne mušice, ali ostale insekte i bolesti. Takođe, utiče ukus plodova i pomaže biljkama paradajza da rastu.

Kako kažu agronomi, i neven na paradajz deluje kao prirodna zaštita i pospešuje njegov rod. Neven je ujedno i lekovita biljka. Dobar pomoćnik paradajzu je i beli luk koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju).

Pored toga što ih možete koristiti u ishrani, ove kulture biće odlični prjatelji-pomoćnici paradajzu. One će mu pomagati da pravilno raste i da se razvija, a i štitiće ga od štetočina.

Pored paradajza dobro je saditi i niski pasulj ili crni azuki, jer mahunarke fiksiraju azot u tlu i čine ga dostupnim korenju paradajza i služe kao prirodno đubrivo. Visoki pasulj i grašak ipak ne treba saditi pored paradajza jer se može zaplesti oko njega i zagušiti ga. Šargarepa povoljno deluje na paradajz, ali posađena ispod njega stvoriće sitnije korenje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle