• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva ključna koraka u prolećnoj nezi kože: Ne zaboravite da prilagodite i proizvode za skidanje šminke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak nam objašnjava kako se menja dnevna rutina sa prvim zracima sunca

  • 0
ekcem na licu, ekcem, lice, nega lica Foto: Shutterstock

Duži dani, prijatne temperature kao i prolećni praznici omogućavaju nam da više vremena provodimo van kuće. No, boravak na otvorenom i u prirodi znači i veću izloženost suncu ali i polenu. Kada na to dodamo i temperaturne oscilacije, postaje jasno da je proleće posebno osetljivo godišnje doba za našu kožu. Kako je regenerisati nakon zimskog perioda i pripremiti je za leto, te šta uvesti u dnevnu rutinu nege, pitali smo dr Danicu Jocić.

- Negu bi trebalo prilagođavati kako godišnjim dobima tako i induvidualnim potrebama kože. Pre svega, potrebno je utvrditi koj tip kože imate i koja je problematika koju je potrebno tretirati proizvodima za negu i na osnovu toga pažljivo birati preparate. Ono što bi trebalo da bude zajedničko svima u ovom periodu godine jeste upotreba kreme sa zaštitnim faktorom kako bi koža bila zaštićena od UV zračenja. Odaberite proizvod sa odgovarajućim SPF-om za svoj tip kože i nanosite ga svakodnevno bez izuzetka jer je velika zabluda da oblačno vreme ne zahteva nanosenje SPF kreme - kaže naša sagovornica.

Kako dalje navodi dr Jocić, u ovom periodu bi od velike koristi bilo uvođenje seruma ili krema bogatih antioksidantima kao što su vitamin C, vitamin E, azelaična kiselina i alfa-arbutin jer upravo oni štite kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima koji se povećavaju prilikom izlaganja suncu. Velika je verovatnoća da su nam zimske temperature i suv vazduh isušile kožu, pa je važno nastaviti sa hidratacijom.

dr Danica Jocić Dr Danica Jocić, Foto: Milan Stojković, instudio

- Ukoliko imate normalnu ili suvu kožu, u toplijim danima preporučljivo je koristiti laganije formulisane kreme, a gel kreme ukoliko je u pitanju mešoviti ili masan tip kože. Osim toga, proleću bi trebalo da prilagodite i proizvode za skidanje šminke i umivanje - umesto teških i kremastih gelova, uvedite neki laganiji, a umesto uljanih skidača šminke micelarnu vodu.

U borbi protiv sive i suve kože koju nam je ostavila zima, mnogi od nas posegnuće za pilingom kako bi joj povratili sjaj i pripremili za hidrataciju. No, naša sagovornica poziva na oprez!

- Mehanički pilinzi sadrže sitne čestice koje mogu prouzrokovati mikrooštećenja na koži i proširiti pore na licu, te ih je bolje koristiti samo za kožu tela. Nasuprot njima, hemijski pilinzi mogu dati izvanredne rezultate, bilo da je u pitanju masna, suva, dehidrirana ili koža koja je sklona pigmentacijama ili ožiljcima, ali u ovom periodu zahtevaju umerenost. Takođe, postoji i mnogo preparata sa AHA/BHA kiselinama za kućnu upotrebu koje treba pažljivo izabrati uz pomoć dermatologa i ponekad ih uključiti u rutinu nege i uz redovnu upotrebu kreme sa zaštitnim faktorom radi optimalne zaštite kože.

Važno je istaći i to da ne postoji univerzalna formula za odabir proizvoda za negu. Najbolje je da sa dermatologom napravite jednostavnu kombinaciju preparata koja će pomoći da vaša koža bude dobro očišćena, zaštićena od štetnih sunčevih zraka i adekvatno hidrirana - napominje dr Danica Jocić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota