• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stil kraljice Elizabete II je prava kraljevska lekcija modernog odevanja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stil kraljice Elizabete II je uvek je bio besprekoran. Precizna, svedena i samouverena, njena odeća nikada ne propušta da prenese poruku optimizma, diplomatije, nade i stabilnosti

  • 7
Queen Elizabeth II, Kraljica Elizabeta Foto: Tanjug/AP

Zamislite da nikada ne pogrešite. Nikad. Stilski, svaki dan svog života, savršenstvo. Nikada se ne osećate previše obučenim, nedovoljno obučenim ili na neki drugi način pogrešno obučenim.

Izbor stila kraljice Elizabete II je, i uvek je bio, besprekoran. Uvek precizna, svedena i samouverena i, iako može izgledati relativno jednostavno u smislu oblika i siluete, njena odeća nikada ne propušta da prenese poruku optimizma, diplomatije, nade i stabilnosti.

Naravno, bili smo svedoci povremenih "neobičnosti" tokom 70-godišnje vladavine Njenog veličanstva, ali tokom poslednje decenije kraljica je, kao i sve žene sa urođenim stilom, izbrusila svoj do pobedničke formule. Često ne odstupa od besprekorno krojene haljine i kaputa koji doseže ispod kolena, uz dodatak odgovarajućeg šešira (upadljivog, ali ne toliko visokog da postane teško izaći iz automobila, a obod ne preširok da bi narušio vidljivost), biserna ogrlica od tri niti i broš od nasleđa, "anello & davide" mokasine, bele rukavice od pamuka i Launer-ova tašna sa sjajnim okvirom, koji se nosi na pregibu ruke.

Ako je kraljičin neponovljivi stil dosledan i donekle jednostavan u formi, to ne možemo reći kada je u pitanju njena nepokolebljiva posvećenost bojama. Nijanse se kreću od kredastih, lepih pastelnih do smelih, svetlih boja do svetlucavih metalik, pa čak i pune palete neonskih boja koje "prže mrežnjaču". I zapanjujuće, sa svojim bledobreskastim tenom, svetloplavim očima i srebrnim loknama, sve te boje joj pristaju.

Pretpostavlja se da kraljica mora da uživa u oblačenju po principu "blokiranje boja", ali za isticanje u gomili ljudi, svi smatraju odličnim izborom sledeće stajlinge: ružičasta bombona za zabavu u kraljevskoj bašti u Bakingemskoj palati 2019, limun-žuta za venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton u Vestminsterskoj opatiji 2011. godine; poštansko sanduče crveno u zamku Vindzor 2020.; cijan plava za crkvu na Božić 2012; fluorescentno zelena za Trooping The Color 2016. godine.

Ne postoji nijansa koju Njeno veličanstvo nije nosilo, a imajući u vidu stotine obaveza kojima treba da prisustvuje tokom godine i da često mora da se presvlači i do pet puta dnevno, raznolikost boja je sve.

Žena odgovorna za kraljičin stil je savetnik od poverenja Anđela Keli, koja se pridružila kraljevskom domu 1994. kao jedna od garderoberki Njenog veličanstva (prodala je svoju veš mašinu da bi kupila odeću za intervju u Bakingemskoj palati) pre nego što je stigla do ličnog asistenta Njenog veličanstva, savetnika i kustosa (kraljičinog nakita, obeležja i garderobe). Keli, liverpulska ćerka krojačice, verovatno je druga posle pokojnog vojvode od Edinburga kada je u pitanju davanje iskrenog mišljenja o izboru stila Njenog veličanstva. Jednom je kraljica pitala princa Filipa šta misli o štampanoj žakardnoj tkanini namenjenoj za haljinu, a on je dobacio: „Da li je to novi materijal za sofu?“, Keli piše u svojim memoarima, a prenosi Vogue.

Osim što se kraljičina garderoba pravi po meri, u ceo proces je uvek ugrađen i poneki trik. Tegovi se diskretno ušivaju u rubove ako se pretpostavi da će duvati nešto više od blagog povetarca, sve haljine sa jakim perlama često će imati dodatnu postavu pozadi za amortizaciju (gusti vezovi su neprijatni za sedenje), dok izbor tkanine uvek mora biti kraljevski, prikladan za tu priliku, klimu i doba godine; možda najvažnije je da mora biti imun na gužvanje. Svaka tkanina je strogo uvijena pre kupovine da bi se proverilo da li može da izdrži bore.

Tkanine za šivenje kraljičine garderobe sakupljaju se i neguju godinama i čuvaju u skladištu na spratu garderobera u Bakingemskoj palati, koju Keli redovno posećuje radi inspiracije. Zlatna haljina nošena na koncertu kraljičinog dijamantskog jubileja pre 10 godina — i inspirisana zlatnom figurom na vrhu Memorijala kraljice Viktorije ispred palate — napravljena je od tkanine kupljene 1961. Ostale tkanine su ovde čuvane od vremena kada je Njeno veličanstvo  bila princeza.

Pre nego što se napravi odeća, kraljica odobrava svaku skicu i uzorak tkanine. Ona se veoma interesuje za tkanine, posebno za singapursku svilu. Podrazumeva se da će tokom poseta Singapuru lokalni trgovci doneti svoju robu na aerodrom za njen dolazak. Kraljica će pregledati i birati. Kažu da je neverovatno odlučna, Njeno veličanstvo retko menja mišljenje o odeći za koju je prethodno dala oobrenje. Kraljica se čak i sama šminka svaki dan i za svaki događaj (snimanje kraljičine božićne poruke je jedini izuzetak).

„Njeno Veličanstvo je uvek štedljiva i voli da se njena odeća prilagođava i reciklira što je više moguće“, piše Keli. „Uobičajeno, životni vek odeće može biti do oko 25 godina. Nakon dva ili tri javna pojavljivanja, dizajn se menja ili ta odeća postaje odeća "van dužnosti". Slično kao i kod većine od nas, neki delovi garderobe započinju svoje postojanje obeleženi kao „najbolji izbor“ pre nego što postepeno izgube poželjnost kako se godinama istroše.

(Ona.rs/Sanja Pajević Bundalo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Nada

    2. jun 2022. | 10:37

    Odelo ne čini čoveka... klasični primer ove izreke 👍

    Podelite komentar

  • Gaga

    2. jun 2022. | 10:31

    Cisto zlo

    Podelite komentar

  • Boža zemunac

    2. jun 2022. | 12:23

    A jel to ona što nije išla u školu.

    Podelite komentar