• 1
 ≫ 

Digitalna pismenost je važna za roditelje: 4 tipa fotografija dece koja ne bi trebalo objavljivati

 ≫ 

Iako mnogi roditelji vole da sa internet prijateljima dele fotografije svojih mališana, stručnjaci se slažu da bi određene granice ipak trebalo da postoje

  • 1
Majka fotografiše bebu, beba, mobilni telefon Foto: Shutterstock

Verujemo da ne postoji roditelj koji pomoću foto-aparata ili telefona nije zabeležio važne i one manje važne trenutke svog deteta. 

Porodični albumi koje krase fotografije od neprocenljivog su značanja. Međutim, fotografije dece sve češće završavaju na društvenim mrežama. Činjenica je da je internet postao neizostavan deo naših života, ali to ne znači da je on sigurno mesto za naše najmlađe.

Iako mnogi roditelji vole da sa internet prijateljima dele fotografije svojih mališana, stručnjaci su saglasni da bi određene granice ipak trebalo da postoje.

- Roditelji su često neoprezni jer gledaju u druge aspekte socijalnih mreža i u želji da sa prijateljima na internetu podele svoj svet - podele previše - kaže za Ona.rs psiholog Brankica Šaljić-Milenković.

Prema njenim rečima, najveći problem je što u tim trenucima roditelji najmanje mare za bezbednost deteta.

- Svaki roditelj bi trebalo da bude svestan da su fotografije podložne krađi, a time zapravo ugrožavaju sigurnost svoje dece. Imamo obavezu da kao roditelji, čija deca odrastaju u ovom svetu, budemo digitalno i tehnički pismeni kako bismo mogli da odgovorimo izazovima današnjice - objašnjava psiholog.

Dečaci, troje dece, deca Foto:Pixabay

Naravno, to ne znači da ne treba da beležite dragocene trenutke u životima svoje dece, ali trebalo bi da imate na umu da su neke od tih fotografija isključivo namenje privatnim foto-albumima, a ne društvenim mrežama.

Ovu su 4 tipa fotografija dece koje roditelji ne bi trebalo da objavljuju na društvenim mrežama:

1. Fotografije tuđe dece

Kada je reč o objavljivanju fotografija mališana na društvenim mrežama, roditelji imaju različite stavove.

- Kada rođendan slavimo kod kuće, uglavnom objavljujem i fotografije druge dece, jer su to deca prijatelja i porodice. Međutim, kada ćerka slavi rođendan u vrtiću, te fotografije ne objavljujem, jer mislim da nije u redu prema tuđoj deci i njihovim roditeljima - kaže za Ona.rs A. M.  majka trogodišnje devojčice.

Ukoliko ste odlučili da objavljujete slike svoje dece, to je vaša odluka iza koje sami stojite, međutim, ne bi bilo u redu ako se pored vaših mališana nađu i druga deca, čiji se roditelji možda ne slažu sa tim da njihove fotografije budu na društvenim mrežama. Najpre se uverite da roditelji dece sa kojima se vaše dete druži i igra nemaju ništa protiv objavljivanja fotografija.

Deca, Ples, Devojčice, zabava, igra Foto: Shutterstock

- Slažem se da bi trebalo da pitamo roditelje za dozvolu, ali sam se vodila razmišljanjem da, ako oni objavljuju njihove fotografije, onda mogu i ja - kaže za naš portal majka dvoje dece Milena S.

2. Lokacija i fotografija vrtića ili škole koju dete pohađa

Svi želimo da mislimo o školi kao o bezbednom mestu, ali, nažalost, imamo i drugačija svedočanstva. Ukoliko već želite da objavljujete fotografije svoje dece na društvenim mrežama, postarajte se da ne objavljujete lokaciju škole ili vrtića, kao ni njihove fotografije.

3. Fotografije na kojima deca ne nose odeću

Svako dete u albumu obavezno ima i one fotografije na kojima se, kao malo, potpuno nago kupa u kadi ili se igra na plaži. Golišave slike bile su nezaobilazni deo našeg detinjstva, međutim, stručnjaci upozoravaju da to ne bi trebalo da bude praksa budućnim generacijama.

- Ukoliko roditelj objavi nagu fotografiju svog deteta, velika je verovatnoća da će ona završiti u pogrešnim rukama - kaže za Ona.rs IT stručnjak Strahinja Ilić.

- Na taj način roditelj omogućava nepoznatom licu da preuzme fotografiju deteta na svoj računar i telefon, a posle pomoću fotošopa može da je izmeni i iskoristi u pogrešne svrhe - zaključuje Ilić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari