Quantcast
  • 0
 ≫ 

Stručnjak otkriva zašto ne treba da objavljujete fotografije dece ispred škole

, Ona.rs
 ≫ 

Slatki kompletići, nesmejana lica i citati puni ponosa izazivaju razdraganost, ali stručnjak tvrdi da ipak ne podržava fotografije dece na mrežama

  • 0
Dete, škola, đak

Foto:Shutterstock

Školska godina je počela, a roditelji koji prate svoju decu do škole, čisto ih slikaju kako poziraju pre nego što uđu u učionicu. Većina tih fotografija će završiti na društvenim mrežama, ali, da li ste nekada razmišljali koliko je to sigurna i ispravna odluka?

Lena Derhali je mama, psihoterapeut i stručnjak za društvene mreže, a kako kaže, osetila je potrebu da roditeljima otkrije zbog čega objavljivanje dečijih fotografija nije bezbedno.

- Kad vidim te fotografije, vidim više od dečijih nasmejanih lica. Primećujem opasnosti koje vrebaju iza takvih objava. Evo zašto ne objavljujem fotografije svoje dece iz škole i zašto bi i vi trebalo da razmislite pre nego što to uradite - započinje ona.

U 2020. godini krađa identiteta pogodila je gotovo polovinu stanovnika Amerike. To vam je možda poslednja stvar na umu dok spremate svoju decu za prvi dan škole. Međutim, informacije koje delimo na internetu čine našu decu lakim metama.

- Sve što osobi loših namera treba da bi započela krađu identiteta je puno ime deteta, datum rođenja i adresa. Prve dve informacije se mogu lako pronaći na profilima društvenih mreža koji uključuju najave rođendana i drugih prekretnica. Iako većina ljudi ne bi objavila svoju adresu na internetu, ona se ipak lako saznaje. Na fotografijama dece za prvi dan škole jasno se vidi koja ustanova je u pitanju, pa osoba već zna odakle ste, te će vam brzo naći adresu - upozorava Lena.

Niko od nas ne želi da veruje da među prijateljima na društvenim mrežama ima nekog ko je potencijalni otmičar, ubica ili silovatelj, ali činjenica je da su oni oko nas i to u neposrednoj blizini.

- Kada delimo podatke poput detetove omiljene boje, snova i želja, zlim ljudima dajemo alate za izgradnju odnosa s našom decom - ističe psihoterapeut i stručnjak za društvene mreže.

Ona takođe savetuje kako da delite fotorgafije na siguran način.

- Razmislite s kim delite svoju objavu. Postoji velika razlika između objavljivanja slika vaše dece u zatvorenoj grupi s 20 članova i na društvenoj mreži gde mogu da je vide svi. Ne pišite kako se vaše dete zove, ne pišite u koju školu ide i ko mu je učitelj. Proverite pozadinu fotografije. Uverite se da škola, kućna adresa i drugi podaci nisu vidljivi - zaključila je ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica