Quantcast
  • 0

Kako da se tokom praznika i porodičnih slavlja nosite sa gubitkom člana porodice?

Ako ste u porodici imali smrtni slučaj ili izgubili voljenu osobu, praznici koji su pred nama mogu da vam budu veoma teški. Ali postoje načini da ublažite svoju bol, nelagodnost i stres

  • 0
Praznici, tugovanje

Foto: Shutterstock

Iako su praznici zamišljeni da budu zabavno i praznično vreme, nekima njihova sezona zapravo pada veoma teško.

Naročito onima koji su procesu tugovanja zbog gubitka voljene osobe, što je dubok i težak izazov u ​​bilo kom trenutku, a tokom sezone slava i novogodišnjih i božićnih praznika može da poveća naš osećaj gubitka i tuge.

Međutim, ako osetite žalost tokom ove sezone, bilo da se radi o nedavnom ili starom gubitku, postoji nekoliko načina da upravljate praznicima nakon smrti roditelja, partnera, brata, sestre ili deteta, koji mogu da vam pomognu da pregurate te dane.

Imajte realna očekivanja

Bilo da tugujete ili ne, praznični stresori i pritisci su stvarni. A pokušaj da se postigne savršenstvo nije samo štetno, već i pogubno - posebno kada tugujete. Umesto toga, radite ono što želite i, što je još važnije, šta možete. Zatražite pomoć, oko priprema i obroka.

Takođe, obavezno, isključite „buku“, tj. određeni filmovi, muzika, TV emisije i priče mogu da učine da osećate još dublji gubitak. Odmaknite se ako osetite da ste preopterećeni. I znajte kada da kažete „ne“. Neke godine su tu da se držate tradicije, dok neke druge namenjene stvaranju novih uspomena. Obe varijante su okej.

Postavite i održavajte granice

Jedna od najboljih stvari koje možete da učiniti za sebe, bez obzira da li tugujete ili ne, jeste da postavite i održavate granice. Ove barijere, ako želite, pomoći će vam da sačuvate svoje fizičko, mentalno, socijalno i emocionalno zdravlje. Takođe će vam pomoći da znate kada da kažete „ne“.

Odlučite u kojim aktivnostima želite da učestvujete i u kojima ne, sa kim želite da budete i šta želite da radite. Odbijte pozive na zabave, izlete i druge događaje zbog kojih se ne osećate prijatno ili „ispravno“. I znajte da je uvek u redu otići ili se predomisliti. Pravi prijatelji i članovi porodice vas neće osuđivati zato što se brinete o vama.

Planirajte unapred

Dani i nedelje koji prethode prazniku mogu da vas uznemire, a plan može da vam pomogne da smirite živce. Trebalo bi da planirate utešne aktivnosti unapred kako biste imali čemu da se radujete, umesto da stvarate strah od bola koji bi praznik mogao da donese. Takođe bi trebalo da planirate „izlazak“, posebno ako odlučite da proslavite negde drugde.

Porodica, slavlje,

Foto: Shutterstock

Ako smatrate da će vam biti previše da učestvujete u određenoj prazničnoj tradiciji ili jednostavno želite da odustanete... obavestite o tome porodicu i prijatelje.

Pobrinite se za svoje osnovne potrebe

Mnogi zanemare zdravu ishranu i dobar san tokom praznika. Veoma je važno da vodite računa o svom telu i umu. Usredsredite se na hranu koju jedete, dovoljno se odmarajte, vežbajte i radite stvari zbog kojih se osećate srećno, zdravo i celovito. Čitanje je, na primer, odlična aktivnost kao i topla kupka.

Obradite svoja osećanja

Verovatno ste čuli izraz da tuga nije linearna, i to je tačno. Ona nema proces ili vremenski okvira. Dajte sebi prostor i milosti da se oporavite. Plačite kada treba, smejte se kada želite i znajte da su sva vaša osećanja validna. Samo zapamtite da slušate svoje srce. Reći će vam gde ste i šta vam treba.

Budite ljubazni prema sebi

Mnogi pokušavaju da održe privid normalnost oko praznika - uglavnom zbog dece, ali i zarad sopstvenog razuma i uma. Zbog toga je važno da znate da morate da budete nežni i prema sebi.

Pokušajte da ne preuzmete više nego što možete da podnesete. Ako treba da budete sami, uradite to. Zauzmite prostor i vreme i znajte da ne postoji ispravan ili pogrešan pristup. Uradite sve što vam se čini ispravno tokom tog teškog vremena.

Tražite podršku

Da li vam treba pomoć u pripremi večere ili, možda, neko da vam pričuva decu? Da li biste želeli društvo ili čak rame na kome možete da plačete? Razgovarajte sa svojim prijateljima i voljenima o svojim emocijama i potrebama fizičkog i mentalnog zdravlja. Budite iskreni o tome kako biste želeli da uradite stvari ove godine.

Ako želite da pričate o onima kojih više nema, uradite to i dajte drugima do znanja da je tako nešto u redu. Ako učestvujete u prazničnoj aktivnosti, obavestite ljude da biste mogli brzo da odustanete ako je to previše za vas i, ako je moguće, da imate prijatelja u pripravnosti za podršku, savetuje Yahoo Life. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica