• 9

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dete mi kreće u prvi razred i ima strah od nove dece, učiteljice, obaveza, svega nepoznatog: Kako pristupiti?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 9
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Početak školske godine poseban je dan i za roditelje i za decu. Još kada je polazak u prvi razred u pitanju, tad svako treperi na svoj način.

Roditelji  se pitaju kako će se njihovo dete snaći, hoće li steći drugare, savladati sve potrebno. A deca imaju niz nedoumica, koja uključuju i strahove: strah od druge, nepoznate dece, učiteljice, obaveza, novog prostora... svega nepoznatog. Kako pristupiti?

- Ohrabrivati dete ukazivanjem na poznato iskustvo. S obzirom na to da je predskolsko obrazovanje obavezno, dete već ima potrebno iskustvo na koje možete da se pozovete i da mu ukažete. Podsetite ga da i ove drugare koje sada ima nekada nije poznavalo. Takođe, budite mu oslonac u periodu prilagodjavanja i svakodnevno ga pitajte kako je bilo u školi, šta mu se dogodilo lepo. Neka dete uzme učešća u izboru i kupovini školskog pribora… O školi govorite afirmativno, a podsetite ga da u školi ima poznate dece i mozda i poznatih odraslih - savetuje psiholog Radmila Grujičić.

Ukoliko detetu bude potrebno više vremena da se prilagodi i prihvati promenu nastalu polaskom u školu, budite strpljivi. Sigurno vam je negde ostalo  zabeleženo sećanje na to kako je i vama bilo prvog dana u školi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Festival nauke 2023. od 17. do 19. maja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Bata

    31. avgust 2023. | 12:56

    Najveći strah je od tupavih roditelja koji naprave famu od polaska u školu, kao i od svih ostalih svakodnevnih stvari koje se događaju u životu!

    Podelite komentar

  • Код

    31. avgust 2023. | 12:45

    Нас није било никаквих страхова већ напротив велика жеља за упознавање нових другара??!Да то је било прије 35 година и неко нормално и здраво друштво и околина??!Ово данас што живи те у страховима па како ће та деца у будућности сама кроз живот са страховима??!

    Podelite komentar

  • Mixx

    31. avgust 2023. | 12:12

    Dajte mu mobilni telefon malo..

    Podelite komentar