• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko sna je potrebno vašem mališanu? Važno je i da osluškujete dete i njegove potrebe

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez obzira na uzrast, svakome je potreban dobar odmor

  • 0
Dete, devojcica, spavanje Foto: Shutterstock

Spavanje i deca mogu biti nezgodna kombinacija. U zavisnosti od uzrasta, postoji i pravilo koliko koje dete treba da "odrema". Neko dete voli, neko ne, nekome je potrebna pomoć prilikom uspavljivanja, a odrasli bi takođe da predahnu u tom periodu dok se i mališani odmaraju.

Koliko spavanja treba bebama do tri meseca?

Iako će novorođenčad većinu vremena provoditi spavajući tokom prvih nekoliko meseci, to možda i neće nužno biti tako, piše "Parents".

"Ciklusi spavanja novorođenčadi su kratki, pa se može činiti da oni stalno ulaze i izlaze iz sna, što je razvojno normalno. U ovoj fazi, bebe su mnogo pospanije nego u bilo kojoj drugoj fazi jer se prilagođavaju spoljašnjem svetu i potreban im je san da podrže njihov brzi razvoj", kažu stručnjaci.

Budući da novorođenčad često ulaze i izlaze iz sna tokom perioda od 24 sata, još uvek nemaju "vreme za spavanje". Pored toga što je potreban san da bi podstakao njihov rast i razvoj, adekvatan san može pomoći u ograničavanju nervoze kod novorođenčadi.

Koliko spavanja treba bebama od četiri do 12 meseci?

Prema Američkoj akademiji za medicinu spavanja (AASM), bebe između četiri i 12 meseci treba da spavaju 12 do 16 sati u periodu od 24 sata, uključujući i dremke. Znaci pospanosti uključuju trljanje očiju i zevanje.

Koliko sna treba deci od jedne do dve  godine?

Predlaže se da to bude od 11 do 14 sati sna u periodu od 24 sata, uključujući dremke. Tokom ove faze popodnevno spavanje se može smanjiti po jedno ili dva spavanja dnevno. Pošto su deca aktivna tokom ovih godina, veća je verovatnoća da će postati preumorna.

nemirna besna deca se igraju lupaju Foto: Shutterstock/Juliya Shangarey

Koliko sna treba deci od tri do pet godina?

Spavanje se neznatno pomera tokom stadijuma starosti od tri do pet godina, na 10 do 13 sati sna u periodu od 24 sata. Primarni razlog: većina dece je prestala da spava do 5 godina, a umesto toga spavaju samo tokom noći.

Vreme za spavanje treba da se zasniva na dve stvari: u koje vreme se dete probudilo ujutru i koliko je vremena budno između poslednjeg spavanja i vremena za spavanje. Tada možete odrediti najbolje vreme za njihovo spavanje.

Koliko sna treba deci od šest do 12 godina?

Deca školskog uzrasta treba da spavaju devet do 12 sati noću. Ako im to nije dovoljno, primetićete to.

"Deca školskog uzrasta mogu imati problema da se probude ujutru zbog škole". Mogu da se bore sa fokusiranošću i koncentracijom u školi", kažu stručnjaci.

Koliko sna treba deci od 13-18 godina?

Tokom tinejdžerskih godina, preporuke za spavanje su na platou od osam do deset sati sna po noći.

"Mnogi tinejdžeri ne spavaju koji im je potrebno zbog aktivnosti kasno u noć i povećane društvene obaveze, kao i zbog tehnologije", kažu stručnjaci.

Za roditelje je jako važno da spoznaju koliko je potrebno njihovom detetu da se odmori i bude odmorno tokom dana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probudio iz sna, rastužio se pa se vratio nazad u carstvo snova: Kad bebe sanjanu sva srca se istope

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica