• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski dan autizma 2. aprila: Ivana Ramović u Podgorici najavila druženje za decu i roditelje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Autizam je doživotno neurološko stanje koje se manifestuje u ranom detinjstvu

  • 0
autizam Foto: Shutterstock

Svetski dan autizma obeležava se 2. aprila poslednjih petnaest godina. Fokus je stavljen na dizanje svesti o autizmu i povećanja razumevanja za osobe sa autizmom, što im nadalje daje vidljivost i mogućnost za bolje uslove za život kako bi ostvarili svoj maksimalni potencijal.

U Podgorici će se 2. april obeležiti druženjem na stadionu malih sportova od 17.30 časova, kako je najavila naša sagovornica Ivana Ramović, mama blizanaca Kana i Kaline, dece koja imaju poremećaj iz spektra autizma.

- Moram da spomenem i Gorana Lakovića koji je u udruženju "Niste sami". To je njegovo druženje. On je stvarno apelovao na nas sve roditelje da prvo 30. marta izađemo ispred Vlade da bismo jedan mirni protest održali povodom toga što još uvek nije napravljen registar osoba s autizmom, što nam jako znači. A 2. aprila ja i moja prijateljica Aleksandra, koja isto ima sina spekta autizma pravimo događaj na stadionu malih sportova u Podgorici. To će početi u 17.30 popodne i to će biti jedno lepo druženje onako i za decu i za roditelje. Biće tu razne tramboline, skakonice, svašto nešto da se i deca zabave, da svima nama bude lepo i da to bude jedan inkluzivni događaj - rekla je za Ona.rs

Autizam je doživotno neurološko stanje koje se manifestuje u ranom detinjstvu, bez obzira na pol, rasu ili socio-ekonomski status. Izraz autističnog spektra odnosi se na niz karakteristika. Odgovarajuća podrška, prilagođavanje i prihvatanje ove neurološke varijacije omogućavaju onima na spektru da uživaju u jednakim mogućnostima i punom i efektivnom učešću u društvu.

Širok spektar stanja karakterišu poremećaji u socijalnim veštinama i komunikaciji, ponašanje koje se ponavlja, promenama u govoru i neverbalnoj komunikaciji. Načini na koje ljudi sa autizmom uče, razmišljaju i rešavaju probleme mogu varirati od visokokvalifikovanih do ozbiljnih izazova. Nekim osobama sa autizmom može biti potrebna značajna podrška u svakodnevnom životu, nekima manja podrška dok u nekim slučajevima, žive potpuno nezavisno.

Znaci autizma se obično pojavljuju u uzrastu druge ili treće godine života. Neka povezana kašnjenja u razvoju mogu se pojaviti i ranije, a često se mogu dijagnostikovati već sa 18 meseci. Istraživanja pokazuju da rana intervencija dovodi do pozitivnih ishoda kasnije u životu za osobe sa autizmom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Majka deteta sa autizmom govori kako život ide dalje kad se dođe do ivice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica