• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li će se ovaj užasni "trend" među decom u Hrvatskoj preliti na Srbiju: "I kod nas to postoji"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tužne reči mame "udaraju šamar teške realnosti"

  • 0
Osnovna škola đaci Foto: Shutterstock

Dečje nežne godine su danas sve češće izložene situacijama, rečima i stvarima kojima ne bi trebalo da budu. Na žalost, iako se roditelji trude da ih zaštite od susretanja sa određenim nelagodnostima, sve češće možemo čuti da se dete iz škole vrati uplakano zbog vršnjaka.

Jedna situacija iz naše komšijske zemlje, upravo svedoči o tome, a ne možemo reći da nije ni nas zabrinula.

U zatvorenoj grupi na Fejsbuku, "Empatija Split", pojavila se ispovest jedne samohrane majke malog dečaka, koja, nažalost, mora poslužti kao "budilnik" društvu.  Na ovu objavu naišle su kolege iz "slobodnadalmacija.hr", a možemo vam reći da ni mi nismo ostali ravnodušni.

Naime, u grupi od oko 15.000 članova, mama je napisala kako je njen dečak bio predmet ruganja i ismevanja u školi u okolini Splita, jer je ona javno zatražila pomoć i dobila donacije garderobe.

- Par puta sam objavila kako tražim odeću pa mi je mali bio izložen ruganju da je ovde dobio odeću. Znate kako to ide s decom u školi - navela je anonimna samohrana majka.

Članovi zatvorene grupe koju većinom čine majke, zgrožene su objavom.

- Kako deca mogu znati za tu doniranu garderobu? Jedino ako su mame isto u grupi? Koliko ljudi mogu biti jadni i zlobni. Moja deca su dobijala odeću i sama sam je nosila - napisala je jedna majka.

Druge mame tvrdile su da "sve dolazi od roditelja", dok je jedna naglasila svoje zapažanje:

- Deca znaju marke odeće bolje od mene. Neinformisana sam m i ne zanimaju me marke. Najgore od svega je što roditelji svoje primitivne stavove prenose na decu.

Vršnjačko nasilje Foto: Shutterstock

Administratori ove grupe podelili su još jednu tužnu informaciju, otkrivajući da se sve više majki javlja i govore da ih je strah uzeti garderobu preko ovakvih grupa, jer žele da zaštite dete od okrutnih komentara. Na žalost, ovo nije jedini slučaj u ovoj grupi.

- Srce mi se steglo kada je došla iz škole plačući. Primetila je da svi šapuću, a na odmoru su deca počela vikati "fuj, fuj" i bežati od nje. Krenula je trčati za njima i pitati može li se igrati s njima, a deca su nastavila bežati od nje. Nije shvatala zašto se to dešava. Onda je dečak iz razreda do nje viknuo "otpadnica, otpadnica, nosi što drugi odbace". Ona i dalje nije razumela šta se događa - deo je potresne izjave druge majke majke koja je dalje navela kako je učitelj na kraju dete poslao kući, jer je bilo vidljivo uznemireno.

Ali, daleko od toga da je ovo samo u Splitu. Vršnjačko nasilje se dešava i kod nas i to mnogo češće nego što mislite. Mnoga deca počela su masovno da prave selekcije u razredu po tome ko kakvu odeću nosi, a to se dešava već u početnim razredima školovanja. Deca upijaju ono što im je servirano u svakodnevnici i često ono materijalno, popularno i skupo uzme maha kod njih. Međutim, nije dovoljno samo pokazati šta ono ima, već naglasiti šta njegovi vršnjaci nemaju.

Tako, nije nam strano čuti da se deca hvale cenama patika, majica i ostalih komada odeće ili telefona.

Za devojčicu se iz grupe napravljena je akcija i kupljene su joj nove stvari, ali problem se ne sme zaboraviti. Ovakve stvari ne znaju za granične prelaze - samo zato što se nešto dešava u druoj zemlji, ne znači da toga nema kod nas. Pružite deci detinjstvo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Sine Stensland i Dr Melisa Brajmer - svetske ekspertkinje o mentalnom zdravlju dece i mladih

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica