• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li dete mora da se krsti do 40 dana od rođenja i sme li majka da prisustvuje: Sveštenik otkriva istinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoga verovanja su vezana za vreme krštenja deteta, ali evo kako je po crkvi

  • 1
Katoličko krštenje Foto: Shutterstock

Krštenje deteta je čin kom se raduje svaka porodica, i sve češće je postala praksa da za njega vezujemo i prve rođendane. Ali, neki ljudi tvrde da dete po pravoslavnim običajima mora da se krsti do 40 dana od rođenja, no, da li je to zaista tako i šta je prava istina?

U različitim predelima Srbije, javljaju se različita verovanja, pa smo tako načuli da mnogi pominju i kada je pravo vreme za krštenje deteta. Neki navode da "ne treba dete da se krsti posl 40 dana od rođenja", drugi da se to treba činiti kada je detetu neparan broj godina, a ponegde se veruje i da treba to činiti malo pre prvog rođendana.

Na to da li postoji "pravo" vreme da se dete krsti, upitali smo sveštenika Ivana Vesića. 

- U prvim vekovima krštavani su odrasli ljudi, jer su i prvi hrišćani bili već odrasli ljudi. Kada se hršćanstvno proširilo i kada su već počele da posoje hrišćanske porodice, oni su želeli da crkvi priključe i svoju decu. Zato su i njih krštavali i to su želeli da urade što pre, zbog velike stope smrtnosti dece koja je vladala u to vreme. Neke su krštavali odmah po rođenju, ali nije obavezujuće da mora da se dete krsti do 40 dana po rođenju.

Zato je ostala ona praksa u nekim delovima da mama ne prisustvuje krštenju zbog tih 40 dana, jer ženama navodno toliko treba da se oporave i očiste od porođaja.

Ovo nije obavezno, dete može i kasnije da se krsti. No, u slučaju da, ne daj Bože, nešto sa detetom nije u redu, onda se preporučuje što pre da se to učini. Takođe, nije obavezno se dete krsti u parnim ili neparnim godinama, kao što je isto praksa u nekim predelima. Tako je i spoj prvog rođendana i krštenja više primenjivano iz praktičnih razloga. Krštenje je čista volja roditelja kada će dete priključiti crkvi - navodi naš sagovornik.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Hram Vaskrsenja Hristovog u Valjevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Majat

    27. maj 2024. | 13:59

    Prvi put čujem to da majka ne prisustvuje krštenju sopstvenog deteta. Zato se, ako je sa detetom sve u redu i nema nekih, ne daj Bože bolesti i čeka da istekne 40 dana od poroda pa da se onda dete krsti a ne unutar perioda 40 dana od rođenja. U mom kraju se, npr. "babine", tj. poseta porodilji i da se vidi beba radi posle 40 dana. Prvih 40 dana se dalja rodbina, komšije, prijatelji ne okupljaju oko bebe, samo ukućani. Može da se napravi proslava kad se beba rodi i dok su mama i beba još u porodilištu. To je sve ostalo od ranijih vremena da se dete zaštiti od bakterija koji odrasli donose jer mu imuni sistem nije razvijen. Ja sam svoga sina krstila pred prvi rođendan.

    Podelite komentar