• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

5 razloga zašto vaš muž ne pomaže u kući: I šta da učinite sa svakim od njih

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Saznajte zašto vaš momak ne radi po kući

  • 0
Muškarac, žena, čišćenje kuće Foto: Shutterstock

Poslovi su deo svakodnevne rutine domaćinstva i u odnosima u kojima oba partnera žive i dele zajednički život, ima smisla da parovi podele i odgovornosti po kući. A ukoliko jedno, a najčešće muška polovina ne pomaže u kući, to može da bude veoma frustrijajući.

Međutim, prema pisanju "Your Tango", vaš muž zaiste ne pokušava namerno da vas frustrira ili ne poštuje.

Zapravo, evo 5 uobičajenih razloga zbog kojih muškarac ne pomaže u kući - i šta možete da uradite da to promenite.

1. Mnogi muškarci još prihvataju stereotipna uverenja o kućnim obavezama

Muškarci su skloni da veruju da su određeni poslovi u vezi njihovi, a neki "ženski". I, na vašu nesreću, oni koje ne vole su obično "ženski". Možda nisu uvek potpuno svesni ovih uverenja sve vreme, ali ponekad i jesu.

Šta učiniti u vezi s tim: Da biste mu pomogli u tome, uključite ga u diskusiju o tome kako su se ponašali njegovi roditelji u kući. Istražite da li je to isti način na koji zamišlja i kućne poslove sa vama u vezi. Recite mu šta vi očekujete kako bi oboje mogli da nađete neko kompromisno rešenje.

2. Možda je uvređen zbog ranijih kritika, čak i ako niste znali da ste ga povredili

Ponos je uvek bio muška Ahilova peta. A kada završe neku domaću odgovornost i naiđu na neku vrstu kritike ili ispravke, smatraju da je time povređena njihova muškost i ponos.  Što je još gore, često nepravedno dobiju kritku čak i onda kada su rezultati obaveljenog posla isti kao vaši. Shodno tome, oni donose odluku da jednostavno prestanu da pomažu iz straha od kritike ili svađe.

čišćenje kuće, stan Foto: Freepik

Šta da uradite u vezi sa tim: Dajte vašem muškarcu pozitivne povratne informacije o tome šta je uradio. Osim ako potpuno  ne promaši cilj, recite "hvala" i koliko ste srećni što je to obavio. Izražavanje zahvalnosti im mnogo znači, a vole i da se osećaju kao da dodaju vrednost vašem životu. Čak i ako radi stvari drugačije ili pogrešno, namera je uvek da pomogne i da vas ne povredi.

3. On jednostavno ne razmišlja o stvarima o kojima vi razmišljate

Kada razmišljaju o tome šta treba da se uradi i do kada treba da se uradi često se pogube u "velikim" stvarima poput popravke automobila, ili nečega po kući, unapređenja na poslu i slično, dok previđaju neke manje stavke potput zakazivanja termina, iznošenje smeća, čišćenja kupatila... Žene jednostavno imaju jasniju predstavu o tome šta je potrebno uradili kod kuće.

Šta da uradite u vezi sa tim: Pomozite vašem muškarcu tako što ćete da ga podsetite da su stvari koje on smatra manje bitni, zapravo veoma važne. Opišite mu značaj usvajanja tog zadatka i kako će to da utiče na vas i porodicu.

4. Naviknut je da vi preuzimate inicijativu i da radite sve

Iako možda niste nameravali, u nekim slučajevima ste mu omogućili da ne preuzma inicijativu. Verovatno ste u nekom trenutku bili uslovljeni da verujete da biti odlična žena i imati zdrav brak znači da treba da radite neke specifične zadatke. I onda ste uzeli da ih radite, i to da ih radite veoma dobro.

Žena čisti frižider Foto-ilustracija: Profimedia/Andriy Popov/Panthermedia

Ali, sada kada želite da vam muškarac pomogne, on ne znamo kako, niti može da obavi te zadatke tako dobro kao vi. Dok ste vi bili uslovljeni da budete odlični u obavljanju tih stvari, njima je omogućeno da ne moraju uopšte da razmišljaju o tim zadacima niti da preuzimaju inicijativu u vezi sa njima.

Šta učiniti u vezi sa tim: Pomozite mu da izvrši te zadatke. Umesto da verujete da morate da pripremate sve obroke nedeljno, recite mu koji dani vam odgovaraju, a koji ne. Ili ako želite da planirate izlazak, dogovorite se da naizmenično planirate provod. Ovakve ideje će vam pomoći da skinete pritisak sa sebe, a istovremeno će i njega osnažiti.

5. Iskreno ne zna odakle i kako da počne

Sigurno vas je odličnon čuo milion puta kako iznova govorite kako vam je dosta toga što jedini čistite, kuvate ili idete na roditeljske sastanke, da vi radite sve i da želite da se uključi više. Pa ipak, on i dalje ništa ne preduzima. To je zato što, baš kao što ste i vi preplavljeni svime što radite, tako je on preplavljeni razmišljanjem o svemu šta vi radite i u čemu želite da vam pomogne.

Šta učiniti u vezi sa tim: Odredite prioritet tri glavna pitanja koja su za vas stresna. Nije da je sve ostalo nevažno, ali da biste bili sigurni da ste emocionalno podržani na najbolji način, dozvolite mu da se fokusira na nekoliko stavki istovremeno. On želi da pogne, samo ga uputite u pravom smeru, dajte pozitivnu afirmaciju i malo vremena da se uhoda.

Iako možda neće preuzeti inicijativu, to ne znači da mu nije stalo ili da vas ne voli. Postoje neke oblasti odnosa o kojima muškarci jednostano ne razmišljaju na isti način kao i žene.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo sugrađane da li peru veš na crveno slovo: "Ja na crveno slovo i radim"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica