• 3
 ≫ 

Da razrešimo nedoumice: Evo šta smete, a šta ne smete da prenosite preko granice

 ≫ 

Treba imati na umu da su ovo samo preporuke nadležnog ministarstva naše zemlje, dok isključivo nadležni organi država u koje se putuje mogu dati detaljne i sigurne informacije

 • 3
koferi, aerodrom, prtljag

foto: pixabay.com

 

Nedoumice o tome šta se sve sme preneti preko granice nekako su posebno naglašene pred početak i u toku letnje sezone. Mnogi srpski turisti su tada u nedoumici da li smeju u omiljeno letovalište, gde uglavnom putuju sopstvenim automobilom ili avionom, da ponesu sve ono što žele, bez straha da će im to carinici oduzeti.

Uprava carina Republike Srbije na svom sajtu vrlo jasno navodi šta je po zakonu dozvoljeno nositi u prtljagu, a šta ne prilikom ulaska na teritoriju naše zemlje. Ipak, pravila se razliku u odnosu na to koja je zemlja u pitanju.

Zato je uvek dobro biti informisan, kako bi se izbegle situacije, koje nikome nisu prijatne.

Šta sve spada u lični prtljag

Svi oni predmeti koje putnik koristi za ličnu upotrebu, poput odeće, toaletnih proizvoda i nakita, recimo, spadaju u lični prtljag i dozvoljeno ih je prenositi nesmetano preko granice naše zemlje.

koferi, aerodrom, prtljag

foto: pixabay.com

 

U predmete za ličnu upotrebu, pored toga spadaju i kamere, video-kamere i prenosivi projektori, uz odgovarajuću količinu filmova i pribora, odnosno kaseta, u slučaju prenosivih video-rekordera. Prenosivi kalkulatori, prenosivi uređaji za snimanje i reprodukciju zvuka sa trakama, uključujući i diktafone, kao i prenosivi radio-prijemnici i televizijski aparati, ali i prenosivi personalni kompjuteri i pisaće mašine, takođe su predmeti za ličnu upotrebu.

Kolica za bebe i pokretna kolica za invalide mogu biti deo ličnog prljaga, kao i dvogledi i sportska oprema za ronjenje, planinarenje i kampovanje, ali i ribolov.

Uz sve navedeno, prema Upravi carina Republike Srbije, deo ličnog prtljaga mogu biti i prenosivi aparati za dijalizu i slični medicinski aparati, odnosno potrošni materijal uz njih, te drugi proizvodi koji su isključivo za ličnu upotrebu.

Granični prelaz Batrovci

Granični prelaz Batrovci / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Prenošenje akcizne robe preko granice

Pitanja u vezi sa tim šta je dozvoljeno od cigareta preneti preko granice, najčešća su, pored pitanja koja se odnose na prenos hrane.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije navedene su opšte preporuke o svemu tome. Pravila EU koja se odnose na unošenje roba u putničkom saobraćaju za državljane država koje sa graniče sa EU kažu da se bez prijavljivanja može uneti iznos do 10.000 evra.

Konkretno, kada je reč o alkoholnim pićima, preporuka je količina od 0,5 litara pića do 22 odsto alkohola, 0,5 litara vina i dva litra piva.

Dozvoljeno je prenošenje duvanskih proizvoda, i to 40 cigareta, ukoliko je u pitanju kopnena granica, odnosno 200 cigareta, u slučaju da je u pitanju granica na aerodromu. Ta količina za cigarilose je 20, ako se prelazi granica na kopnu i 100, prilikom putovanja avionom. Duvan je dozvoljeno preneti u količini od 50 grama kopnom, odnosno 250 grama u slučaju da se prelazi granica na aerodromu.

Turisti, putovanja, aerodrom, koferi

Foto: Shutterstock

Ostale preporuke za prenos robe preko granice

Iako je moguće unositi lekove za ličnu upotrebu, u propisanim količinama za vreme boravka, odnosno tranzita kroz teritoriju neke zemlje, postoje države koje mogu tražiti od putnika i lekarski recept.

Neophodno je da bude ispoštovano i pravilo koje se odnosi na vrednost robe za nekomecijalnu upotrebu. U slučaju prelaska kopnene granice, ona ne sme da pređe vrednost od 300 evra, odnosno 430 evra, ako je u pitanju granica na aerodromu, dok je ta vrednost do 150 evra, kada su u pitanju lica mlađa od 15 godina.

Nije dozvoljeno unošenje mesa i mleka, odnosno proizvoda od mesa i mleka, koji nisu poreklom sa teritorije Evropske Unije.

Vrste i proizvodi sa liste Cites, poput korala, slonovače, krokodilske kože i drugih zabranjeni su za unošenje.

Na kraju, treba imati na umu da su ovo samo preporuke nadležnog ministarstva naše zemlje, dok isključivo nadležni organi država u koje se putuje mogu dati detaljne i sigurne informacije. Zato je opšta preporuka pre odlaska na put na izabranu destinaciju proveriti ili na sajtovima nadležnih institucija te zemlje ili u njihovim diplomatsko-konzularnim predstavništvima na teritoriji Republike Srbije sve informacije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

 • FANTOM

  29. jun 2022. | 22:09

  Znači paprika, paradajz, luk, pasulj mogu bez ograničenja. Ženo davaj i ne cicijaši. Još možemo na moru i zaraditi na povrću.

  5
  3

  Podelite komentar

 • mozes sve

  30. jun 2022. | 07:33

  ako te ne uhvate

  1
  0

  Podelite komentar