• 1

Jesenja idila u Bukoviku: Iz sela kod Nove Varoši stiže najbolji zlatarski sir

Poseta Specijalnom rezervatu prirode Uvac nije potpuna ako ne dođete u selo koje je širom Srbije poznato po proizvodnji najukusnijeg belog sira

  • 1
selo Bukovik kod Nove Varoši Foto: Ivan Strahinić

Na dvadesetak kilometara od Nove Varoši, u jugozapadnom delu Srbije, blizu Uvačkog jezera nalazi se selo Bukovik, čuveno po zlatarskom siru koji stiže na trpeze širom zemlje.

Tradicija spravljanja sira u Bukoviku prenosi se s kolena na koleno, pa i ne čudi što vredni domaćini iz ovog novovaroškog sela često odnose pobedu na takmičenju “Zlatarska sirijada”.

Njihov sir, zaštićen geografskim poreklom, ima poseban ukus zahvaljujući lekovitim travama sa planinskih pašnjaka.

Mlečni proizvodi, kao i heljdopita koja se takođe spravlja po tradicionalnoj recepturi razlozi su zbog kojih turisti koji dođu u Specijalni rezervat prirode Uvac često posećuju i Bukovik.

U selu je i poslastica za speleologe - Javorska pećina, dugačka oko 1,5 kilometara, sa erozionim loncima i jezerima i interesantnim pećinskim nakitom. Ova pećina, koju još zovu i Durulja ili Bukovik, proglašena je spomenikom prirode.

Idilično selo često posećuju i planinari, željni da posle uspona na mnogobrojne vidikovce, posete Ledenoj pećini i vožnje kroz kanjon dođu na “čašicu razgovora” sa domaćinima koji će im na najlepši mogući način predstaviti svoj zavičaj.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Zimska idila u Novoj Varoši: Zubato sunce se presijava na snegu, temperature i dalje ispod nule

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • DARKO 100%

    21. oktobar 2022. | 19:02

    Sve je prosto i jednostavno u zivotu,u ovoj progresivnoj civilizaciji vecina ljudi je rob svog zivota jer su se odrekli prirode i prirodnih bogastava,vazduh ,voda i hrana u zdravoj sredini ,pa ko to moze danas platiti ,NIKO

    Podelite komentar