• 0

I u ovom gradu u Evropi postoji Trijumfalna kapija, a nije Pariz

Brojne su znamenitosti rumunske prestonice koje posetiocima nude priliku da bolje upoznaju istoriju grada i uživaju u duhu minulih vremena. Ipak, nije moguće sve ih nabrojati tako lako, pa izdvajamo samo neke od njih

  • 0
Bukurešt, Rumunija Foto: Pixabay/mauralbu

U slavu vojnika koji su svoje živote dali tokom rata za nezavisnost, u rumunskoj prestonici je 1878. godine izgrađena je drvena Trijumfalna kapija. Obnovljena je 1922. godine, da bi današnji izgled dobila 14 godina kasnije.

Posetioci imaju mogućnost da se popenju stepenicama sa unutrašnje strane i da uživaju u pogledu na Bukurešt, koji se pruža sa oko 27 metara visokog zdanja.

Na Trijumfalnoj kapiji Malog Pariza Istoka, kako se grad još naziva, mogu se videti i skulpture destorice italijanskih, ali i poznatih rumunskih vajara, ističe „Romaniantourism“.

Izuzev brojnih istorijski značajnih mesta, Bukurešt posetiocima nudi i bolje upoznavanje gradske arhitekture i zdanja, izgrađenih u Belle Epoque stilu, kao i komunističkog nasleđa koje je uočljivo u rumunskoj prestonici. Smatra se najnaseljenijim gradom u zemlji, budući da u njemu živi oko 1,8 miliona stanovnika.

Bukurešt, Rumunija Foto: Pixabay/arvidO

Mali Pariz Istoka

Različite su i brojne su lokalne legende o nastanku naziva grada očuvane do danas. Jedna od njih pominje i ženu po imenu Dambovita i princa koji je u nju bio zaljubljen. Uprkos tome, ona je prinčevu ljubav odbila i svoje srce poklonila pastiru po imenu Bucur, sa kojim je otišla da živi u mestu zvanom Bukurešt – navodi „Introducingbucharest“.

Prvo pominjanje današnje rumunske prestonice zabeleženo je u dokumentu grofa Vlada Cepeša datiranom na 20. septembar 1459. godine, mada se smatra da je to područje bilo naseljeno mnogo ranije.

Epitet Mali Pariz Istoka, Bukurešt je stekao početkom prošloga veka, kada su u gradu nicala zdanja nalik onima u Francuskoj, sa karakteristikama neoklasičnog stila arhitekture.

Bukurešt, Rumunija Foto: Pixabay/falco

Šta videti u Bukureštu?

Brojne su znamenitosti rumunske prestonice koje posetiocima nude priliku da bolje upoznaju istoriju grada i uživaju u duhu minulih vremena. Ipak, nije moguće sve ih nabrojati tako lako, pa izdvajamo samo neke od njih.

Izgrađena kao manja replika zdanja moskovskog Univerziteta Lomonosov, Zgrada slobodne štampe nalazi se u severnom delu grada. U drugoj polovini pršloga veka u njoj su se nalazila sedišta gotovo svih rumunskih štampanih medija i štamparije.

Najstarija ulica u Bukureštu, koja se i danas koristi je Put pobede. Nastala je krajem 17. veka, a danas važi za jednu od najšarmantnijih u rumunskoj prestonivi. U njoj su i Nacionalni istorijski muzej i palata Kantakuzino, kao i mnoga druga atrkaktivna zdanja.

Iako je poznat po nemilim događajima rumunske istorije s kraja prošlog veka, Trg revolucije je igrao značajnu ulogu i u daljoj prošlosti Bukurešta. Na njemu se, pored ostalih nalazi i Kretzulescu crkva. Izgrađena u prvim decenijama 18. veka, ova omanja Svetinja važi za jednu od najlepših u rumunskoj prestonici.

Bukurešt, Rumunija Foto: Pixabay/marianabobocea

U nekadašnjoj Kraljevskoj palati, izgrađenoj u neoklasičnom stilu, danas se nalazi Rumunski nacionalni muzej umetnosti. Odmah pored ovog zdanja je i Velika koncertna dvorana Kraljevske palate, u kojoj se danas organizuju brojni događaji.

Ne treba propustiti ni oblast ulice Lipscani, stari deo grada, gde se može videti mešavina stilova i kultura, ali i istorije, ističe „Romaniantourism“. Još početkom 15. veka tu su živeli i radili kako rumunski trgovci i zanatlije, tako i grčki i nemački, te jermenski, jevrejski i austrijski, a svako od njih ostavio je svoj trag. Oblast nosi naziv Lipscani zbog nemačkih trgovaca iz Lipske, odnosno Lajpciga, koji su u njoj bili najbrojniji. Danas se tu nalaze vrlo zanimljivi ugostiteljski objekti, kao i umetničke galerije i antikvarnice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja