• 0

Jedini Pompidu centar van Francuske nalazi se u rodnom gradu Pabla Pikasa

Osim doma čuvenog španskog slikara Pabla Pikasa, u centru Malage se nalazi i Pikasov muzej

  • 0
Malaga, Španija Foto: Pixabay/pexels

Grad pun istorijskih i kulturnih znamenitosti, leži na obalama Mediteran. Malaga je poznata i kao rodni grad Pabla Pikasa, ali i Antonia Banderasa.

Specifičan po živosti, ovaj andaluzijski grad ima i brojne plaže. U njemu se nalazi i jedna od najvećih tvrđava čitave regije, ali i rimsko pozorište.

Poznata i kao „La Mankuita“, što se slobodno prevodi kao „Jednoruka“, zbog južne kule, koja nije dovršena, kako navodi „Spain.info“, katedrala je jedan od simbola grada. Osim doma čuvenog španskog slikara Pabla Pikasa, u centru Malage se nalazi i Pikasov muzej.

Neke od znamenitosti Malage

Nije baš tako jednostavno na jednom mestu pomenuti sve atrakcije ovog andaluzijskog grada. Zapravo, u kom god delu Malage da se nađete, imaćete šta da vidite.

Grad istorije duže od 2.800 godina i te kako ima šta da ponudi, ističe „Exploremalaga“.

Malaga, Španija Foto: Pixabay/magikmontreal

Iako je izgrađeno najverovatnije još tokom prvog veka naše ere, Rimsko pozorište u Malagi, koje može da primi gotovo 1.200 posetilaca, otkriveno je tek 1951. godine. Smešteno je u neposrednoj blizini javne biblioteke. Utvrđeno je da je bilo deo zdanja, u kome su se izvodile pozorišne i operske predstave.

Izgrađena u prvim decenijama 11. veka, tvrđava Alkabaza je imala najpre stratešku i vojnu ulogu, a zatim i administrativnu. U njoj se tokom istorije nalazilo i sedište gradskih vlasti Malage. Spomenikom kulture je ovo raskošno zdanje proglašeno 1931. godine.

Malaga, Španija Foto: Pixabay/biurografikamultimedi

Najpoznatiji gradski trg, Plaza de la Constitucion jedan je od najprometnijih i najpoznatijih u gradu.

Umetnost na svakom koraku

U Pikasovom rodnom gradu ove godine će biti obeleženo 50 godina od smrti čuvenog španskog slikara, kroz brojne izložbe i kulturne događaje.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Malaga con aje! (@malagaje)

Jedini Pompidu centar, koji se nalazi van Francuske je u Malagi. U njegovoj stalnoj kolekciji se izuzev Pikasovih, nalaze i dela Fride Kalo i drugih umetnika koji su stvarali tokom 20. i 21. veka. Kako navodi „Spain.info“ ovaj ogranak Pompidu centra biće u Malagi narednih nekoliko godina i to u zdanju poznatom kao „El Cubo“, koje je zbog savremene, atraktivne „kockaste“ arhitekture, postalo jedan od simbola rgada.

Zanimljivo je pomenuti da se u ovom andaluzijskom gradu nalazi i Zbirka ruskog muzeja Sankt Peterburga.

Soho Malaga je čuveni umetnički distrikt u ovom gradu, koji je čest izbor ljubitelja alternativne i ulične savremene umetnosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja