• 0

Valensija je bogata atrakcijama: Put svile u jednom od najlepših španskih gradova

Pešačenje ulicama Valensije najbolji je način za bolje upoznavanje gradskih znamenitosti. U zavisnosti od toga u koje doba godine se posećuje, jedan od najlepših španskih gradova nudi i uživanje u fenomenalnim plažama

  • 0
Valensija, Španija Foto: Pixabay/andreacastell

Na obalama reke Turija, u središtu Valensijskog zaliva nalazi se glavni grad Zajednice Valensija.

Po broju stanovnika, Valensija je na visokom trećem mestu u celoj Španiji.

Zahvaljujući izuzetno velikoj vrednosti koju grad ima kako u ekološkom, tako isto i u istorijskom i kulturnom smislu, područje na kome se nalazi je 1986. godine bilo prvo koje je proglašeno za prirodni park, ističe „Valencia.es“.

Pešačenje ulicama Valensije najbolji je način za bolje upoznavanje gradskih znamenitosti. U zavisnosti od toga u koje doba godine se posećuje, jedan od najlepših španskih gradova nudi i uživanje u fenomenalnim plažama.

Valensija, Španija Foto: Pixabay/ebroslu

Put od 207 stepenika do vidikovca

Jedan od simbola grada je i katedrala i kula Miguelete, koje se nalaze na gradskom trgu, Plaza de la Reina. Do vrha kule, izgrađene u gotičkom stilu, vodi ukupno 207 stepenika, navodi „Spain.info“, a pogled sa vrha je fantastičan. Izgrađena je 1382. godine i krasi je zvonik iz 18. veka.

Zdanje poznato kao Lonja de la Seda nalazi se u centru i važi za jedno od najlepših u celoj Valensiji, pa ne čudi što je uvršteno u Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Valensija, Španija Foto: Pixabay/themil

Najveća evropska pijaca svežih proizvoda nalazi se u ovom španskom gradu.

Institut moderne umetnosti Valensije (šp. Instituto Valenciano de Arte Moderno), skraćeno IVAM može se pohvaliti zavidnom zbirkom umetničke avangarde 20. veka. Izuzev stalne postavke, u kojoj se mogu videti segmenti kolekcije Hulija Gonzalesa, poznatog španskog slikara i vajara, posetiocima su na raspolaganju i privremene umetničke postavke, ali i radionice, kursevi i konferencije.

Ono što je posebno zanimljivo kada je zgrada u kojoj je smešten IVAM u pitanju, jeste deo gradskih zidina srednejvekovne Valensije, navodi pomenuti sajt. Tokom građevinskih radova na ovom zdanju, u podzemnim prostorijama su otkriveni delovi nekadašnjih gradskih zidina.

Obilazak Puta svile

Budući da je Lonja de la Seda važila za centar svile u Valensiji, danas je to zdanje okarakterisano kao svetska baština i predstavlja jednu od turističkih atrakcija.

Inače, u ovom gradu se nalazi „glavni evropski arhiv svile i važne kolekcije svilenih tkanina i razboja iz 18. veka“. Zato je upravo Valensija domaćin festivalima, koji se organizuju sa ciljem očuvanja tradicije izrade svilene odeće.

Turistima su na raspolaganju organizovane ture koje im nude mogućnost da bolje upoznaju Put svile u Valensiji. Obilazak znamenitosti traje oko dva sata i organizuje se uz pratnju vodiča na španskom ili engleskom jeziku.

Valensija, Španija Foto: Pixabay/thefealdoproje

Mogu posetiti Muzej svile, u naselju Velluters, što je španska reč kojom se označava somot. Ali i obići u samom srcu grada, Lonja de la Seda, koja je bila ključna tačka za trgovce svilom toga doba. Upravo tu su se sklapali svi poslovi oko trgovine i to u salonu Columnario, koji je otvoren za posete.

I u Nacionalnom muzeju keramike u Valensiji mogu se videti predmeti izrađeni od svile, kao i u Muzeju lepih umetnosti. U palati Malferit, nalazi se muzej L’Iber de Soldaditos de Plomo, u kome je jedna cela prostorija posvećena upravo svili.

Tokom prve sedmice marta meseca, u Valensiji se organizuje festival Falas de San Hoze, u okviru koga učesnici, pored ostalog nose narodne nošnje izrađene od svile.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja