• 1

Sutra je Kineska Nova godina: U Kini su u toku poslednje pripreme za doček godine Crnog Vodenog Zeca

Kinezi svaku novu godinu slave na različit datum koji simbolizuje početak proleća i nazivaju je "Prolećni praznik"

  • 1

Video: Počele pripreme za kinesku Novu godinu

Kineska Nova godina se ove godine obeležava 22. januara, a u Kini su u toku poslednje pripreme za doček godine Crnog Vodenog Zeca.

Kinezi novu godinu dočekuju svake godine na različit datum, jer vreme za ulazak u novi godišnji ciklus računaju prema lunarnom kalendaru i obeležavaju za vreme drugog mladog Meseca posle zimske kratkodnevnice 21. decembra.

Ulazak u novu godinu takođe ujedno označava i početak proleća zbog čega se u tradicionalnom kineskom nazivu ovaj praznik zapravo naziva "Prolećni praznik".

Ovo je porodični praznik koji Kinezi proslavljaju uglavnom u krugu familije sa rođacima, a najsimptomatičniji običaj koji zapadni svet vezuje za ovu proslavu su ukrasi od crvenih papira upareni natpisima sa željama za blagostanje i sreću. Kako je tradicionalna kineska kultura veoma simbolična, crvena boja predstavlja zaštitu od negativne energije, zbog čega Kinezi često svoju Novu godinu znaju da dočekaju i u crvenoj odeći.

Deo tradicije predstavlja i temeljno čišćenje kuće, jer se time simbolično kuća oslobađa neuspeha i teškoća i otvara prostor za nešto novo i dobro. Na trpezom se okuplja porodica kao vid jedinstva i radosti.

Tokom glavnom obroka služi se riba koja na kineskom zapravo ima i značenje reči "višak", koja simbolizuje bogatstvo i prosperiteta. Uz nju se poslužuju i kineske knedle u obliku starih novčića koje su simbol plodnosti i bogatstva. Novogodišnju kinesku tortu prave od pirinčanog brašna, a pripremaju se i tzv. "rezanci dugovečnosti" koji, što su duži simbolizuju veću želju za dugim i srećnim životom.

Umesto novogodišnje jelke, Kinezi u kući postavljaju drvo mandarine koja je sa svojim okruglim plodovima simbol punoće i bogatstva, koje prema verovanju privlače sreću. Običaj je i da se poklanjaju crvene koverte sa novcem, koje se uglavnom daju deci.

Vatromet je deo drevne tradicije u Kini jer se smatra da svetlost i pucketanje teraju lošu energiju, a tu noć niko ne spava jer ostaju budni da, kako se veruje - zaštite godinu, prenosi China Higlihts.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nesa

    21. januar 2023. | 12:24

    Bravo za tutu Bugarina

    Podelite komentar