Sajam peglane kobasice u Pirotu: Uverili smo se zašto je specijalitet s juga Srbije senzacija za čulo ukusa

 
 
 ≫ 
  • 4

Jug Srbije je pored prelepih predela poznat i po tradicionalnim specijalitetima koje mame i naše ljude, ali i strance, jer je ukus svakog jela gotovo neponovljiv.

S prvim mrazom u Pirotu domaćini i domaćice počinju da vredno rade na pravljenju neobičnih kobasica u obliku potkovice, koje se suše na hladnoći ispod tavanskih greda i svakodnevno "peglaju".

Sajam pirotske peglane kobasice održan je ovog vikenda i predstavlja jedan od najvećih gastronomskih manifestacija u regionu.

Ovaj sajam okuplja hiljade posetilaca u želji da probaju jedinstveni specijalitet iz Pirota.

Ekipa portala Ona.rs odlučila je da poseti ovaj sajam kako bismo se uverili u ukus peglane kobasice, ali i sireva, ajvara i rakije.

Za naš portal govorio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, te je ovom prilikom istakao da u Pirotu svako može da nađe nešto za sebe.

- Pirot je dugo tragao za nekom svojom turističkom organizacijom i pre desetak i više godina, kada je određeni broj ljudi promovisao peglanu kobasicu, mi smo znali da je to-to. Ovo je velika prilika da ljudi iz susedne Bugarske, ali i cele Srbije dođu u Pirot i probaju jedan utikatan i specifičan proizvod i da upoznaju Pirot i okolinu i po drugim lepotama. Južna pruga, Leskovac, Niš, Pirot... imaju, pre svega, dobar roštilj, ali naravno tu su pirotsko jagnje i kačkavalj, ali i Stara Planina. Svako može da nađe šta želi, jer Pirot ima dosta prirodnih bogastava - zaključuje gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Peglana kobasica pravi se jedino u Pirotu i to od najkvalitetnijih vrsta mesa, junećeg, kozjeg, ovčijeg, bez imalo loja, uz dodatak belog luka, sudžuka i drugih začina, zbog čega peglane kobasice imaju afrodizijačka svojstva.

Naziv je dobila zbog toga što se svaka "potkovica" za vreme sušenja ispod tavana svakodnevno "pegla" flašom od vina kako bi se isterao sav kiseonik iz peglane kobasice i sprečilo kvarenje mesa.

- Peglana kobasica je jedina prerađevina od mesa na svetu koja se "pegla". Ovo je proizvod koji se ne puši, već se suši i jedno 15-ak puta se skine i pegla se flašom. Njen najvažniji konzervans je beli luk i peglanje koje istiskuje vazduh i sprečava oksidaciju. Ono što je karakteristično za nju je to da je ekološki i "halal" proizvod, pošto ne sadrži svinjsko meso, fantastičan proteinski proizvod, jer ima minimun masti, a maksimum proteina - kaže Momčilo Đurđić, čiji je slogan štanda za peglanu kobasicu "Deca znaju zašto".

U video-snimcima u tekstu pogledajte kako je izgledao ovogodišnji Sajam peglane kobasice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Trange-frange

    1. februar 2023. | 16:06

    Kobasica,kao i svaka,samo spljeskana i nafurana cena!

    Podelite komentar

  • Vozac Tomos Masine

    1. februar 2023. | 16:12

    Daj dva kila

    Podelite komentar

  • Kele

    1. februar 2023. | 15:59

    Mmmm pogotovo ako je od 3 vrste mesa. Kod mene prave samo od jedne vrste mesa.

    Podelite komentar