• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čuvar Egine je veliki grčki svetitelj: Provedite odmor za pamćenje na najlepšem ostrvu Saronskog zaliva

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ono što je za Srbe Sveti Vasilije Ostroški to je za Grke Sveti Nektarije Eginski, čuvar bajkovitog ostrva idealnog za porodični odmor

  • 1
ostrvo Egina, Grčka Foto: Shutterstock

U srcu Saronskog zaliva, južno od Atine nalazi se ostrvo Egina koje zapljuskuju talasi Egejskog mora.

Ovo, po mišljenju mnogih jedno od najlepših grčkih ostrva, pravi je raj za turiste. Od bajkovitih peščanih plaža, mirisnih borovih šuma i bogatih zasada pistaća, preko brojnih taverni, restorana i kafića, do bogate istorije, Egina nudi za svakog ponešto. Idealna je za pravi porodični odmor i upoznavanje ostrva koje se nalazi u Saronskom zalivu.

Poklonička agencija „Dobročinstvo“ organizuje ovog leta odmor na Egini od juna do septembra.

Prvi aranžman planiran je od 16. do 25. juna, a odmor će vam zasigurno ostati u najlepšem sećanju kako zbog uživanja u upoznavanju grada Agia Marina i boravka na nestvarno lepim plažama, tako i zbog posete manastiru Svetog Nektarija i drugim svetinjama koje su svojevrsni čuvari ovog ostrva.

Ostrvo zelenila i biserne obale

Egina je udaljena sat i po vožnje trajektom od atinske luke Pirej. Tokom vožnje do ostrva turisti koriste priliku da naprave nezaboravne fotografije na palubi dok uživaju u pravoj grčkoj kafi.

Po dolasku u Eginu, glavni i najveći grad istoimenog ostrva, počinje čarolija prepuštanja ovom ostrvu. Bogato zelenilo, vikendice i vile duž puta od glavnog grada do Agia Marine koju krase biserna obala, uredne popločane primorske ulice i ljubazni nasmejani meštani otvaraju vrata nekog novog, drugačijeg sveta koji ćete zavoleti na prvi pogled.

Letovalište Agia Marina ima bogatu turističku istoriju. O lepoti grada svedoči i činjenica da ga Atinjani oduvek biraju za odlazak na odmor.

ostrvo Egina, Grčka Foto: Shutterstock

Ambijent u kom se grad nalazi je nestvarno lep; počev od borove šume na obodu grada, preko cveća koje raste na svakom koraku, do duge plaže od sitnog peska sa plićakom koja duboko zalazi u more. Ovde možete naučiti decu da plivaju, igrati odbojku na plaži dok vam sitan pesak miluje stopala i opustiti se u kristalno čistoj morskoj vodi.

Restorani, kafići i taverne u Agia Marini odišu prepoznatljivim grčkim bojama. Morski specijaliteti, kao i tradicionalni giros po veoma povoljnim cenama zadovoljiće i najprobirljivije goste. U Agia Marini možete obedovati u jedinstvenom ambijentu dok vas zapljuskuje morska voda, jer su stolovi i stolice postavljeni na ulazu u plićak u kom se kupaju patke.

Ono što posetioce Agia Marine uvek vraća ovom mestu na Egini je neverovatan noćni mir. Šetalište pokraj mora je osvetljeno, kao i plaže na kojima se nalaze klupe i stolovi, pa je biserna obala idealna za duge šetnje uz umirujuće zvuke morskih talasa.

Šum mora dopire i do vila „Marija“, „Ksanti“ i „Periklis“, smeštenih u neposrednoj blizini obale, a vazduh je okupan mirisom borova.

Izleti

Za turiste željne istraživanja, tradicionalno ribarsko selo Perdika u bajkovitom zalivu na jugozapadnoj strani Egine i izlet do ostrva Moni biće doživljaji za pamćenje. Na uzdignutoj terasi iznad male luke, sa pogledom na mirni zaliv smeštene su tradicionalne ribarske taverne, barovi i kafići koji tokom dana privlače veliki broj turista.

Ostrvo Moni poznato je po bujnom zelenilu, nestvarno lepoj plaži, brdašcu sa kog se pruža fenomenalan pogled i jedinstvenim stanovnicima – paunovima, divljim kozama i jelenima. Idealno je kako za one koji su željni avanturizma, tako i za ljubitelje mirnog plivanja u moru.

Posete svetinjama

Upoznavanje Egine upotpunićete posetom sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i manastirima Svete velikomučenice Katarine, Svetog Mine i Svetog Nektarija Eginskog.

Ono što je za Srbe Sveti Vasilije Ostroški, to je za Grke Sveti Nektarije – voljeni svetitelj kojem se mole ne samo Grci, već i mnogi drugi koji veruju da daruje ozdravljenje ljudima putem molitava upućenim Gospodu.

Manastirski kompleks posvećen Svetom Nektariju (Agios Nektarios) nalazi se u srcu ostrva i predstavlja riznicu pravoslavlja. Čine ga manastir Svete Trojice, kelije u kojima se Sveti Nektarije podvizavao, kapela sa grobom svetitelja, konak gde posetioci mogu da prespavaju i novi hram posvećen Svetom Nektariju.

U manastiru Svete Trojice, u srebrnoj mitri čuva se glava Svetog Nektarija, a u srebrnom kivotu desna ruka ovog svetitelja. Ikona Svetog Nektarija ukrašena je srebrnim pločicama i zlatnim darovima.

Monahinje će vam objasniti da se u Grčkoj zavetne pločice prinose ikoni Svetog Nektarija sa molbom za iscelenje. Od njih ćete čuti i da je ulje iz kandila Svetog Nektarija lekovito kad se koristi sa verom i ljubavlju, a one koji požele da upotrebljavaju ovo ulje posavetovaće kako da ga piju.

U maloj beloj kapeli nalazi se mermerni grob u kome je bilo sahranjeno telo Svetog Nektarija do prenosa njegovih svetih moštiju.

U keliji u kojoj se svetitelj podvizavao sačuvane su njegove lične stvari. I danas je sve onako kako je bilo još za vreme svetiteljevog života. Posetioci su u mogućnosti da dodirnu krevet u kom je spavao Sveti Nektarije, osveštaju stvari i pomole se za ozdravljenje.

Kroz aleju kojom se šire mirisi cveća, uskom stazom stiže se do novog hrama posvećenog Svetom Nektariju. Prisustvovanje Svetoj liturgiji ispuniće vas osećajem smirenja i blaženstva i željom da iznova posetite ostrvo koje, kako se veruje, čuva jedan od najvećih grčkih svetitelja.

Video: Ako volite tirkizno more, peščane plaže, mir... Onda je ovo mesto u Grčkoj idealno za vas

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boža zemunac

    5. mart 2023. | 20:52

    SLAVA I MILOST SVETOM NEKTARIJU EGINSKOM.

    Podelite komentar