• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kula Nebojša nalazi se u Beogradu, ali i u ovom rumunskom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zamak Hunjadi, kako se ova atrakcija Transilvanije i grada Hunedoara naziva, posebno je zanimljiva zbog jedne kule, koja, verovali ili ne, nosi naziv kula Nebojša.

  • 2
Zamak Hunjadi, Transilvanija, Rumunija Foto: Pixabay/markerphotography

Na području opštine Hunedoara, u regiji rumunske Transilvanije, nalazi se jedno od najreprezentativnijih dela gotičke umetnosti u celoj zemlji.

Srednjevekovni vladar Transilvanije, Janjoš Hunjadi, poznat i kao Sibinjanin Janko, koristio je ovaj zamak kao svoje sedište tokom 14. veka.

Zamak Hunjadi, Transilvanija, Rumunija Foto: Pixabay/mary1826

Sve do tog perioda je ovaj čudesni zamak bio u valsništvu porodice Anžu, navodi „Wikipedia“, a podignut je na mestu logora iz period vladavine Rima tim područjem.

Srpski naziv kule rumunskog zamka

Zamak Hunjadi, kako se ova atrakcija Transilvanije i grada Hunedoara naziva, posebno je zanimljiva zbog jedne kule, koja, verovali ili ne, nosi naziv kula Nebojša.

Zamak Hunjadi, Transilvanija, Rumunija Foto: Pixabay/georgianask84

Razlog za to vezan je za prvobitnu vojnu posadu kule, budući da su se u njoj mahom nalazili upravo vojnici iz naše zemlje.

Istoimena kula deo je i Donjeg grada Beogradske tvrđave, čuvenog Kalemegdana. Iako je po razmera manja, ona i danas svedoči o bogatoj i dugoj, doduše prilično mračnoj istoriji, budući da je u jednom periodu korišćena i kao zatvor. Jedan od najpoznatijih, koji je bio zatočen u beogradskoj kuli Nebojša, bio je grčki junak Riga od Fere.

Pored toga što je Janjoš Hunjadi poznat po kuli Gardoš, koja se još naziva i kula Sibinjanin Janka, zaslužan je i za podizanje današnje kule Nebojša, a ređe se pominje da je kulu nalik njoj, ali veću, ranije podigao u Gornjem gradu Beogradske tvrđave, srpski despot Stefan Lazarević. Nažalost, ona je srušena krajem 17. veka.

Kratka istorija zamka Hunjadi

Sin Janjoša Hunjadija, Matija Korvin je koristio ovaj zamak kao mesto za letnji, proodični odmor, posle čega zdanje prelazi u ruke članova dinastije Habzburg.

Zamak Hunjadi, Transilvanija, Rumunija Foto: Pixabay/mary1826

Danas je dvorac, koji se prostire na površini od oko sedam hiljada kvadrata, jedna od najpoznatijih atrakcija tog dela Rumunije i samog grada Hunedoara.

Prvobitna crkva u ovom zdanju osmišljena je kao pravoslavna, da bi usled različitih istorijskih okolnosti bila preobraćena u katoličku Svetinju. U okviru zamka Hunjadi nalaze se čak 42 prostorije.

Interesantna je i legenda da je upravo u ovom zamku bio zarobljen Vlad Cepeš, odnosno čuveni grof Drakula, koga je Janjoš Hunjadi navodno zarobio. Iako to istorijski nikada nije potvrđeno, upravo taj podatak i utiče na atraktivnost ovog zdanja danas u turističkom smislu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Рашо

    29. mart 2023. | 07:10

    Ако се живи са усвојеним ставовима историје наметнуте од германа онда нам ствари изгледају "чудне". Ако се зна бар нешто од чињеница из тог периода онда је све јасно и нормално. Једноставно, поставите себи питање колико су стари и како су настали појмови Румунија, Румун и сви други на ту тему? Има ли ишта и налик томе у историји и било којој другог белешци до 19. столећа? Са друге стране у вези са тим простором стално срећемо појмове Молдавија, Влашка, Срби, ... Чудно зар не?

    Podelite komentar

  • Dragče

    27. mart 2023. | 00:02

    Pa šta je tu čudno? I danas tamo žive Srbi samo porumunjeni!! Kao uostalom i sve do iza Bukurešta na istok!!

    Podelite komentar