• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovom novozavetnom selu Isus je oživeo svog prijatelja: Simbolika Lazareve subote i čudesnog vaskrsenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

U znak sećanja na Lazarevo vaskrsenje pravoslavna crkva u šestoj nedelji vaskršnjeg posta proslavlja Lazarevu subotu ili Vrbicu

  • 0
Sveta zemlja, Hodočašće, Lazarus grobnica Foto: Snežana Moldovan

Pored Vitlejema u kom je Isus Hristos rođen, Vitavare gde je kršten, Getsimanije u kojoj se molio i Starog grada Jerusalima u kom je postradao, vernici koji odlaze na hodočašće u Svetu zemlju obavezno posećuju i Vitaniju.

Ovo novozavetno selo nalazi se nekoliko desetina kilometara od Jerusalima i u njemu postoje dve svetinje - grob Lazara Četvorodnevnog i dom u kom je Lazar živeo sa sestrama Martom i Marijom, a koji je pretvoren u crkvu.

Po Bibliji, Lazar iz Vitanije bio je prijatelj Isusa Hrista i jedan od retkih u čijem je domu Isus konačio. Svaki put kad bi dolazio u Vitaniju, Isus je provodio dane u kući koja je pripadala Lazaru i njegovim sestrama.

Kad se Lazar razboleo i kad je nedugo zatim preminuo, Isus je bio van Vitanije. Dok su Lazareve sestre Marta i Marija pokušavale da pronađu utehu, Isus se četvrtog dana po Lazarevoj smrti pojavio na vratima njihovog doma u Vitaniji. Kako stoji u Jevanđelju po Jovanu, sa Marijom, Martom, njihovom familijom i komšijama otišao je do groba svog prijatelja.

- Lazare, izađi napolje - izgovorio je Isus pošto se pre toga pomolio Bogu.

Lazar je, obmotan platnima u koja su ga uvili pre sahranjivanja, ustao iz groba i krenuo za Isusom, apostolima, sestrama i familijom koja je svedočila ovom čudesnom vaskrsenju.

Po crkvenom verovanju, posle čudesnog vaskrsenja Lazar Četvorodnevni je otišao na Kipar, u Larnaku, gde je službovao kao vladika i gde je i sahranjen.

U znak sećanja na Lazarevo vaskrsenje pravoslavna crkva u šestoj nedelji vaskršnjeg posta proslavlja Lazarevu subotu ili Vrbicu.

Osveštane vrbove grančice, koje svečano obučena deca za Lazarevu subotu nose u rukama dok prave trokratni ophod oko crkve, simbolišu palmine grane kojima su deca dočekala Isusa Hrista na Cveti u Jerusalimu.

Poklonjenje grobu Lazara Četvorodnevnog u materijalno skromnoj, ali duhovno bogatoj Vitaniji je u sklopu pokloničkog putovanja koje će biti organizovano od 31. maja do 8. juna u organizaciji “Dobročinstva”, pokloničke agencije Srpske pravoslavne crkve.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Manastir Svetog Save Osvećenog u Judejskoj pustinji u koji ženska noga nikad nije kročila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja