• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali Pariz Istoka je prestonica zemlje u našem susedstvu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdanja izgrađena u neoklasičnom i neobaroknom stilu arhitekture dominiraju Starim gradom, istorijskim centrom Bukurešta

  • 1
Bukurešt, Rumunija Foto: Pixabay/arvidO

Grad kontrasta, sa bogatim francuskim, ali i latinskim i komunističkim uticajem, Bukurešt krije mnoge atrakcije.

Iz godine u godinu sve veći broj turista otkriva lepote rumunske prestonice, koja je, baš zbog francuskog nasleđa i poznata kao Mali Pariz Istoka.

Replika Trijumfalne kapije, Stari grad i Kuća porodice Čaušesku, tek su neke od turističkih atrakcija u prestonici susedne Rumunije.

Istorijski centar Bukurešta

Jedna od omiljenih tačaka u gradu sasvim sigurno je i Stari grad, odnosno istorijski centar Bukurešta. Zdanja izgrađena u neoklasičnom i neobaroknom stilu arhitekture dominiraju tim delom grada, navodi “Visitbucharest.today”.

A između njih skrila se i Stavropoles, crkva izgrađena tokom 18. veka, od strane potonjeg mitropolita Stavropoljskog, grčkog monaha Joanikija. Poznata je po jedinstvenom stilu arhitekture, takozvanom Brankoveneski, budući da je podignuta u periodu kada je vladao princ Konstantin Brancoveanu.

Bukurešt, Rumunija Foto: Pixabay

Na području Starog grada postoji i nadasve jedinstvena gostionica. Razlog zbog koga se "Linden Tree Inn" izdvaja u odnosu na druge ugostiteljske objekte u Bukureštu jeste njena autentičnost. Izgrađena je 30-ih godina 18. veka i danas u njoj funkcioniše jedna od najvećih umetničkih galerija u zemlji. Posetioci mogu da se upoznaju sa autentičnim nameštajem iz tog perioda, fotografijama, satovima, ikonama, starim dokumentima i drugim predmetima.

Najstarije hotelsko zdanje u rumunskoj prestonici takođe se nalazi u Starom gradu, kao i jedna od najlepših prodavnica knjiga, u rekonstruisanoj staroj zgradi.

Jedinstveni muzej u rumunskoj prestonici

Iako su turisti, manje ili više, navikli da u muzejima vide neke lepe i poučne stvari, jedan muzej u Bukureštu nudi sasvim drugačiji pogled na umetnost.

Mada trenutno zatvoren za turističke posete, Muzej kiča nalazi se u Starom gradu, a njegova stalna postavka uključuje ukupno šest tematskih celina. Sasvim sigurno je postavka nazvana Drakula kič, koja obuhvata predmete vezane za najčuveniji mit, posetiocima i najinteresantnija.

Da sve bude još zanimljivije, ovaj interaktivni butik-muzej posetiocima nudi mogućnost i da učestvuju u izradi kič predmeta, budući da u njemu postoji i deo simbolično nazvan "Napravi svoj kič".

Ideja Kristijana Lica, koji je 2017. godine otvorio ovaj neobični muzej, bila je da od svoje kolekcije kič predmeta napravi jedinstveni muzej i omogući posetiocima da se upoznaju sa rumunskom supkulturom i bolje je razumeju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tri egzotične destinacije koje su idealne za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Mrki

    9. maj 2023. | 21:11

    Šta je bio,a šta postao, šta smo bili,a šta postali ! Ko razume shvatiće ...

    Podelite komentar