• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbija se može pohvaliti brojnim jezerima, a ovo su samo neka od njih: Bela Crkva se ponosi sa čak njih 7

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako je većina jezera u Srbiji nastala veštačkim putem, običo izgradnjom hidroelektrana na rekama, to ipak ne umanjuje njihovu lepotu

  • 3
Zavojsko jezero Zavojsko jezero / Foto: Privatna arhiva

Prisustvo brojnih vodotokova našoj zemlji osigurava i mnoštvo lepota oličenih u jezerima, prirodnog ili veštačkog porekla.

Reke Dunav, Sava i Drina tek su neke od poznatijih.

A dobro je poznato i to da je Đerdapsko jezero najveće po površini među jezerima nastalim veštačkim putem. Ništa manje nije poznata ni Ada Ciganlija, koju često nazivaju Beogradskim morem.

Kupanje, kupači, Ada Ciganlija Telegraf TV

Iako je većina jezera u Srbiji nastala veštačkim putem, obično izgradnjom hidroelektrana na rekama, to ipak ne umanjuje njihovu lepotu. Na mnogim jezerima dozvoljeno je kupanje, na mestima za to namenjenim, ali se ipak preporučuje oprez, kako bi bile izbegnute tragedije. Posebno ukoliko se neko odluči za kupanje na nedozvoljenim područjima jezera, što se ni u kom slučaju ne savetuje.

Zavojsko jezero

Jedno od prirodnih jezera, urvinskog porekla, Zavojsko jezero nalazi se u blizini Pirota, u ataru nekadašnjeg sela Zavoj.

Foto: Ivan Strahinić

Nastalo je na vrlo neobičan način i to 1963. godine. Zima je bila praćena obilnim padavinama, što je dovelo do pojave klizišta na ranije ogoljenoj Staroj planini. Velika količina zemlje je tom prilikom uspela da jednostavno napravi prirodnu branu na reci Visočici.

Nedugo nakon toga, zbog bujice je masa tla duga oko 1,3 kilometara uspela da potopi i celo selo, što je kasnije dovelo do konačnog formiranja Zavojskog jezera.

Belocrkvanska jezera

Čak sedam jezera nastalih veštačkim putem nalaze se u blizini Bele Crkve. Među njima su Vračevgajsko i Gradsko, sasvim sigurno najpoznatija.

Bela Crkva Foto: Ivan Strahinić

Neretko se baš zbog tolikog broja jezera, Bela Crkva naziva Gradom jezera ili Vojvođanskom VenecijomBelocrkvanska jezera nastala su početkom prošloga veka i to na mestima, na kojima je obilato ekspolatisan šljunak.

Bela Crkva Foto: Ivan Strahinić

Glavno jezero važi za najbolje uređeno, a u njegovoj blizini nalaze se i smeštajni kapaciteti i brojni sadržaji namenjeni posetiocima.

Vlasinsko jezero

Nadaleko čuveno po plutajućim ostrvima, ali i legendama koje se vezuju za njegov nastanak, Vlasinsko jezero se nalazi u blizini Surdulice. Ukupne je površine oko 16 kvadratnih kilometara, a smešteno je na nadmorskoj visini od 1.213 metara.

Vlasinsko jezero bogato je ribom, a delovi njegovih obala lepo su uređeni. Posetici neretko ostaju fascinirani kako bogatom prirodom i samim predelom, tako isto i fenomenom ostrva, koja plutaju po jezeru.

Đerdapsko jezero

Deo Nacionalnog parka Đerdap, ovo jezero se prostire na teritoriji Srbije i susedne Rumunije. Nastalo je veštačkim putem, prilikom gradnje hidroelektrane Đerdap I 1972. godine.

Vidikovac Kovilovo, Nacionalni park Đerdap Foto: Ivan Strahinić

Kako navodi „Vikipedia“, najveće je veštačko jezero u Srbiji, dok se na području Balkanskog poluostrva nalazi na visokom, četvrtom mestu.

Ukupne je površine nešto veće od 250 kvadratnih kilometara, a čak stotinu metara je njegova najveća dubina.

Palićko jezero

U neposrednoj blizini Subotice i granice sa susednom Mađarskom smešteno je Palićko jezero. Zanimljiva legenda vezana je za nastanak ovog jezera. U njoj se pominje pastir po imenu Pavle, koji je baš na mestu današnjeg jezera izgubio stado ovaca, o kome je brinuo. Tužan zbog toga, Pavle je počeo da roni suze, od kojih je i nastalo Palićko jezero, navodi „Palic.rs“.

Postoji još jedna legenda o nastanku ovog jezera, prema kojoj je ono zapravo ostatak nekadašnjeg Panonskog mora.

Bilo kako bilo, danas je to najveće jezero prirodnog porekla na tlu naše zemlje. Najveća dubina Palićkog jezera je 3,5 metara, a može se pohvaliti lepo uređenim šetalištem i izuzetnom okolinom.

Pored toga što je domaćin Festivalu evropskog filma, koji se održava tokom leta, Palićko jezero nadaleko je poznato i po fenomenalnom zoološkom vrtu.

(Ona.rs9

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ada Ciganlija se sprema za prve kupače, evo kad počinje sezona

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • BASA

    9. jul 2023. | 18:37

    Jedno od Belo Crkvanskih Jezera je " Slano " , O tome su pisale naše novine ! Kada bi se istražilo , mnogi ljudi bi letovali sa Porodicom u Beloj Crkvi na SLANOM jezeru !

    Podelite komentar

  • PERA

    9. jul 2023. | 19:40

    JEZERO ĆELIJE JE PRELEPO ZATIM BORSKO JEZERO.

    Podelite komentar