• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveće jezero na Balkanu poznato je po izuzetno bogatoj flori i fauni

Vreme čitanja: oko 2 min.

U tom i takvom prirodnom okruženju, moguće je i uživanje za turiste. Izuzev dve edukativne staze, na Skadarskom jezeru postoji i devet plaža, koje su uređene

  • 0
Skadarsko jezero Foto: Pixabay/tsaf-tsaf

Na samoj granici između Crne Gore i Albanije nalazi se, po površini, najveće jezero na čitavom Balkanu. Od 370 kvadratnih kilometara Skadarskog jezera, na teritoriji Crne Gore nalazi se 222, dok je preostali deo jezera na albanskoj teritoriji.

Počev od 1983. godine je 40.000 hektara površine Skadarskog jezera proglašeno nacionalim parkom i nalazi se pod zaštitom. Samo šest godina kasnije biva okarakterisano kao Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica, te stiče takozvani IBA status, navodi „Montenegrotourist.info“.

Sem toga, Nacionalni park Skadarsko jezero je od 1995. godine deo Ramsar liste, odnosno Svetske liste močvara od međunarodnog značaja.

Džip safari Crna Gora Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Crni žar, Pančeva oka i Manastirska tapija su specijalni rezervati prirode, koji su smešteni na području ovog nacionalnog parka.

Živi svet Skadarskog jezera

Izuzev izuzetno raznovrsnog i bogatog sveta koji obitava u vodama Skadarskog jezera, njegova okolina se takođe može pohvaliti brojnim biljnim, ali i životinjskim vrstama.

Čak 280 vrsta ptica se mogu sresti na ovom području, pa ne čudi što se jezero često karakteriše kao „raj za ptice“. Panac na lokalnom dijalektu, odnosno kudravi pelikan, jedna je od vrsta koje su specifične baš za područje Skadarskog jezera.

Sem karaša i jegulje, u vodama jezera obitava i ukljeva, brcak i mnoge druge vrste riba. Njih čak 48, kao i brojne vrste sisara, među kojima se posebno izdvaja vidra, ali i gmizavaca, te vodozemaca.

Skadarsko jezero Foto: Pixabay/falco

Turistička ponuda Skadarskog jezera

U tom i takvom prirodnom okruženju, moguće je i uživanje za turiste. Izuzev dve edukativne staze, na Skadarskom jezeru postoji i devet plaža, koje su uređene.

Skadarsko jezero Foto: Pixabay/

Ljubitelji biciklizma koji posećuju ovu destinaciju mogu uživati u vožnji na jednoj od pet uređenih biciklističkih staza, dok postoje i dve staze koje su namenjene planinskom biciklizmu.

Tokom letnjih meseci se turisti opuštaju na nekoj od plaža, te uživaju u osvežavajućoj vodi jezera. Mnogi kao posebnu atrakciju izdvajaju vožnju čunovima, što su čamci izrađeni od drveta na tradicionalan način, mada nište manje interesantno nije ni krstarenje po jezeru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zima se ne predaje na Prokletijama: Zaleđeno jezero usred juna

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja