• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo u ovom gradu postoji “sakata” katedrala: Evo odakle joj takav naziv

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev dve reke koje protiču kroz grad, pejzaž Malage uključuje i planine koje je okružuju

  • 0
Malaga, Španija Foto: Pixabay/pexels

Odmah nakon Sevilje, glavnog grada Andaluzije, po veličini je Malaga, grad koji je glavni u istoimenoj pokrajini.

Prema ukupnom broju stanovnika, Malaga zauzima visoko, peto mesto u celoj zemlji, navodi “Vikipedija”.

Izuzev dve reke koje protiču kroz grad, pejzaž Malage uključuje i planine koje je okružuju. Grad je od Gibraltara udaljen oko stotinu kilometara.

Prijatna klima

Uzevši u obzir da se Malaga nalazi na području na kome preovlađuje prijatna, mediteranska klima, to je oko 18 stepeni Celzijusova prosečna temperatura vazduha na godišnjem nivou.

Malaga, Španija Foto: Pixabay/alfcermed

Budući da je oko 12 stepeni minimalna temperatura u proseku, odnosno nešto više od 25 stepeni prosečna godišnja najviša temperatura vazduha, može se reći da je u pitanju destinacija koja se može posetiti u toku cele godine.

Dodatna prednost je i ta što tek oko 70 dana u toku godine u Malagi ima padavina, dok je oko 2.900 sunčanih sati na godišnjem nivou u proseku.

Neke od atrakcija Malage

Grad u kome je rođen čuveni Pablo Pikaso ima toliko toga da ponudi svima koji odluče da ga posete. Pored toga što u Malagi postoji i jedini Pompidu centar, koji se nalazi van Francuske, sasvim očekivano, postoji i muzej koji je Pikasu posvećen.

Malaga, Španija Foto: Pixabay/14578371

Katedrala u gradu je specifična po tome što na njoj ne postoji jedna kupola. Upravo zato je poznata i kao La Mankita na španskom, što se slobodno prevodi kao “sakata”. Smatra se da je njena gradnja počela još u prvim decenijama 16. veka, te da je trajala i naredna dva veka.

Dve poznate tvrđave, Alkabaza i Hibralfaro, nalaze se takođe u ovom andaluzijskom gradu. Iako su obe izgrađene u periodu kada je bila prisutna dominacija Arapa u tom delu Španije, temelji jedne od njih su, zapravo mnogo stariji, jer se smatra da je izgrađena na temeljima građevine nastale u periodu feničanske vladavine.

Kada je 1951. godine ispred Doma kulture u Malagi trebalo da bude uređena bašta, otkriveni su ostaci Rimskog teatra, za koje je utvrđeno da su nastali još tokom prvog veka. Danas se radi na njegovoj restauraciji.

U Muzeju Pabla Pikasa, odnosno u kući u kojoj je ovaj čuveni umetnik rođen, nalazi se kolekcija od oko dve stotine njegovih radova, što je posebna poslastica za ljubitelje umetnosti iz celog sveta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja