Kobasica neobičnog oblika, ukusni sir i prepoznatljive šare na ćilimu 3 su brenda ovog grada u Srbiji

 
  • 0

Neko bi možda očekivao da se neki grad pominje po znamenitim građevinama ili nekom događaju, ali kada je u pitanju Pirot, stvari stoje drugačije.

Iako ne manjka ni takvih znamenitosti, ovaj grad u jugoistočnom delu naše zemlje, mnogo je poznatiji po jednom zanatu i gastronomskim specijalitetima.

Često se, zbog izuzetno razvijenog ćilimarstva, Pirot pominje i kao svojevrstan grad ćilima. Odmah zatim, za taj grad vezuju se i sir i kačkavalj, ali i nadaleko čuvena pirotska kobasica.

Istini za volju, ni prirodnih i kulturno-istorijskih znamenitosti u Pirotu i okolini ne manjka. Tvrđava Kale, izgrađena tokom srednjeg veka, manastir Temska, kanjon reke Jerme i Stara planina, tek su neke od njih.

Pirotski ćilim Foto: Wikipedia/Orjen

Čuveni pirotski ćilimi

Vekovima unazad su vredne žene tog kraja izrađivale neke od najlepših ćilima. Zahvaljujući razvoju stočarstva, Pirotski kraj postao je nadaleko poznat i po izradi ćilima. Osim proizvodnjom i uzgojem stoke, te proizvodnjom vune i ćilimarstvom, u Pirotu se razvijala i trgovina.

Smatra se da ćilimarstvo kao zanat u tom delu naše zemlje počinje da se razvija još tokom 16. veka. Budući da je to bio tek početak, to su i pirotski ćilim izrađivani u tom periodu bili jednostavniji. I po pitanju načina izrade i po pitanju šara, da bi tokom 19. veka pirotski ćilim dobio današnje karakteristike.

Osim karakteristično crvene boje različitih nijansi, na pirotskim ćilimima se mogu videti i zelena i plava boja, ali i bela, koja je u upotrebu ušla polovinom 19. veka.

Najpre su pirotski ćilimi imali geometrijsku ornamentiku, da bi ona kasnije bila dodatno stilizovana. Tako su vredne žene tog kraja najpre ćilime ukrašavale ornamentima u obliku cveća i ptica, ali i upotrebnih predmeta koje su imale u blizini. Šare na pirotskim ćilimima prvobitno su bile manjih dimenzija, da bi se tokom kasnijih faza razvoja tog zanata javile i krupnije šare.

Pirotski ćilim Foto: Wikipedia/Orjen

Autentična pirotska kobasica

Počev od 2022. godine je pirotska peglana kobasica uvrštena i odgovarajući registar, te je postala proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.

Zanimljivo je pomenuti da Pirot zapravo ima tri brenda koja su zaštićena. Uz pomenutu kobasicu, zaštićen je i pirotski ćilim, ali i pirotski kačkavalj, navodi „TO Pirot“.

Pirotska peglana kobasica, peglana kobasica, kobasica, Pirot Foto: A.Ć.
pirotska peglana kobasica i sremski kulen Foto: Shutterstock

Pored toga što se priprema na specifičan način, te samim tim ima i drugačiji oblik od klasičnih, pirotska kobasica se priprema od tri vrste mesa i to ovčijeg, kozijeg i junećeg.

I da bi mnogi koji to žele, dobili priliku da isprobaju ovaj autentični specijalitet tog kraja, u Pirotu se počev od 2013. godine organizuje i Sajam pirotske peglane kobasice.

(Ona.rs / „TO Pirot“ )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pirot je ovog vikenda gurmanska prestonica Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja