
Kobasica neobičnog oblika, ukusni sir i prepoznatljive šare na ćilimu 3 su brenda ovog grada u Srbiji
Neko bi možda očekivao da se neki grad pominje po znamenitim građevinama ili nekom događaju, ali kada je u pitanju Pirot, stvari stoje drugačije.
Iako ne manjka ni takvih znamenitosti, ovaj grad u jugoistočnom delu naše zemlje, mnogo je poznatiji po jednom zanatu i gastronomskim specijalitetima.
Često se, zbog izuzetno razvijenog ćilimarstva, Pirot pominje i kao svojevrstan grad ćilima. Odmah zatim, za taj grad vezuju se i sir i kačkavalj, ali i nadaleko čuvena pirotska kobasica.
Istini za volju, ni prirodnih i kulturno-istorijskih znamenitosti u Pirotu i okolini ne manjka. Tvrđava Kale, izgrađena tokom srednjeg veka, manastir Temska, kanjon reke Jerme i Stara planina, tek su neke od njih.

Čuveni pirotski ćilimi
Vekovima unazad su vredne žene tog kraja izrađivale neke od najlepših ćilima. Zahvaljujući razvoju stočarstva, Pirotski kraj postao je nadaleko poznat i po izradi ćilima. Osim proizvodnjom i uzgojem stoke, te proizvodnjom vune i ćilimarstvom, u Pirotu se razvijala i trgovina.
Smatra se da ćilimarstvo kao zanat u tom delu naše zemlje počinje da se razvija još tokom 16. veka. Budući da je to bio tek početak, to su i pirotski ćilim izrađivani u tom periodu bili jednostavniji. I po pitanju načina izrade i po pitanju šara, da bi tokom 19. veka pirotski ćilim dobio današnje karakteristike.
Osim karakteristično crvene boje različitih nijansi, na pirotskim ćilimima se mogu videti i zelena i plava boja, ali i bela, koja je u upotrebu ušla polovinom 19. veka.
Najpre su pirotski ćilimi imali geometrijsku ornamentiku, da bi ona kasnije bila dodatno stilizovana. Tako su vredne žene tog kraja najpre ćilime ukrašavale ornamentima u obliku cveća i ptica, ali i upotrebnih predmeta koje su imale u blizini. Šare na pirotskim ćilimima prvobitno su bile manjih dimenzija, da bi se tokom kasnijih faza razvoja tog zanata javile i krupnije šare.

Autentična pirotska kobasica
Počev od 2022. godine je pirotska peglana kobasica uvrštena i odgovarajući registar, te je postala proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.
Zanimljivo je pomenuti da Pirot zapravo ima tri brenda koja su zaštićena. Uz pomenutu kobasicu, zaštićen je i pirotski ćilim, ali i pirotski kačkavalj, navodi „TO Pirot“.


Pored toga što se priprema na specifičan način, te samim tim ima i drugačiji oblik od klasičnih, pirotska kobasica se priprema od tri vrste mesa i to ovčijeg, kozijeg i junećeg.
I da bi mnogi koji to žele, dobili priliku da isprobaju ovaj autentični specijalitet tog kraja, u Pirotu se počev od 2013. godine organizuje i Sajam pirotske peglane kobasice.
(Ona.rs / „TO Pirot“ )
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Pirot je ovog vikenda gurmanska prestonica Srbije
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.