Evo još jednog dobrog razloga da popijete kaficu
Novo istraživanje sprovedeno na Harvardu sugeriše da je češća konzumacija kafe povezana s manjim rizikom za razvoj šećerne bolesti.
Podaci prikupljeni od 123.000 ispitanika tokom četiri godine pokazuju da je povećanje konzumacije kafe za više od jedne šoljice dnevno bilo moguće povezati s smanjenjem šansi za oboljevanje od dijabetesa tipa 2 u sledeće četiri godine i to za neverovatnih 11 odsto.
Kod osoba koje su u posmatranom razdoblju smanjile konzumaciju kafe, uočena je za 17 odsto veća učestalost dijabetesa tipa 2 u sledeće četiri godine, piše stručni časopis "Dijabetologija".
Istraživači nisu sigurni koji sastojci kafe mogu da utiču na rizik za dijabetes tipa 2, ali veruju da je reč o delovanju niza antioksidanasa i drugih hranjivih materija iz kafe. U novoj studiji je utvrđeno i da kafa bez kofeina ne utiče na rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.
Inače, gojaznost se smatra prvenstvenim uzročnikom dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predisponirani za tu bolest. Dijabetes tipa 2 se u početku leči povećanjem vežbanja i fizičke aktivnosti i promenom ishrane.
(Telergaf.rs/ Tanjug)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Vučko
Pa bre ljudi pre nedelju dana je bio jedan da razmislimo lepo pre nego sto popijemo šoljicu kafe... Ovde covek vise ne zna u sta da veruje
Podelite komentar
Kole
A sutra opet napisite 6 razloga zbog kojih ne treba da se pije kafa :)
Podelite komentar