Bilo bi prava šteta da propustite sezonu tikvica!
Poput svog ostalog letnjeg voća i povrća, tikvice su idealne jer nisu kalorične, a bogate su vitaminima i ostalim nutrijentima poput vlakana. Međutim, pored toga što su veoma ukusne, tikvice su i veoma zdrave.
Zajedno sa dinjama i krastavcima pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako ima više vrsta tikvica, navikli smo na one manje, duguljaste zelene ili bele boje. Sve u svemu, tikvice dobar su izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalijuma, magnezijuma, fosfora, bakra, folata i riboflavina te cinka, gvožđa i kalcijuma.
Do sada su već mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma, a budući da ih možete pripremiti na bezbroj načina, šteta bi bilo ne iskoristiti ih u sezoni.
Tako se pokazalo da su dobre u prevenciji raka creva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit, a jedinjenja u njima čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Takođe povoljno deluju na varenje. Ako ih ne možete konzumirati same, u svežem obliku “na salatu”, pomešajte ih sa sezonskim povrćem poput krastavaca i nećete primetiti bitnu razliku u ukusu.
Zahvaljujući antioksidansima, deluju i protivupalno te su odlične za suvu kožu. Možete ih čak narezati na ploške i staviti na kožu da deluju neko vreme. Zbog visokog udela mangana, tikvica povoljno deluje na sve funkcije tela.
Uz same tikvice, pravo otkriće mogu vam biti i njeni cvetovi. Tikvice inače možete naribati i ubaciti uz rižoto, staviti ih u pavlaku pa napraviti sos za testeninu ili ih popržiti i servirati uz mesno jelo. Ako do sada niste, napravite palačinke od tikvica ili ih napunite piletinom i povrćem.
(Telegraf.rs / Tportal)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.