Za 50 godina svi ćemo jesti insekte!

  • 12

Svake godine, broj ljudi na planeti poraste za oko 70 miliona. Ako se rast nastavi ovim tempom, možemo očekivati da nas do 2050. bude oko 9 milijardi. Da bi se sva ta gladna usta nahranila, biće potrebno da se proizvede skoro duplo više hrane nego što se trenutno proizvodi.

Ne treba puno razmišljati – 70 odsto zemlje za uzgoj stoke je već iskorišćeno, okeani su puni ribe, životna sredina je sve više zagađena, a klimatske promene ugrožavaju useve. Budući da već imamo oko milijardu gladnih u svetu, očigledno je da moramo da probudimo neke nove ideje kako da smanjimo količinu hrane koju bacamo, a proizvodnju hrane učinimo efikasnijom. Šta je rešenje? Insekti.

Foto: Wikimedia/Rainer Zenz Foto: Wikimedia/Rainer Zenz

IONAKO IH VEĆ GODINAMA JEDETE

Ako vam je muka od ideje da jedete insekte, bićete iznenađeni kada čujete da ih već jedete i to redovno. Ako bacite oko na 'priručnik nivoa ispravnosti' (Defect Levels Handbook), možete videti koliko bubica možda pojedete svakodnevno. Uzmimo za primer pivo – dozvoljen nivo biljnih vaši u hmelju je 2500 u 10 grama. Kod voćnih sokova u konzervi, 250ml soka dozvoljeno je da sadrži jednog crva, kari sme da sadrži 100 delova insekata (glava, noge, telo) na 25 grama, a u seckanim urmama možemo naći i do 10 celih mrtvih insekata. Lista je podugačka. Da li vam se okreće stomak? Ne bi trebalo, jer ih jedete već godinama i nije vam smetalo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

ODLIČNOG SU UKUSA

Ljudi koji jedu insekte kažu da su iznenađujuće ukusni. Iznenadili biste se da neke vrste afričkih termita imaju prijatan ukus mente. Meksikanci na primer uživaju u specijalitetu od skakavaca s belim lukom u čili sosu, a

kako tvrdi National Geographic, smrdibube možda imaju neprijatan miris, ali zato imaju ukus kao jabuke.

Foto: Wikimedia/ComQuat Foto: Wikimedia/ComQuat

ZAŠTO LARVE?

Šta je toliko dobro kod insekata? Za početak, predstavljaju održiv izvor hrane, hranljivi su, a uzgajanje insekata može doneti radna mesta i prihode ljudima u siromašnim delovima sveta.

Foto: Wikimedia/1Veertje Foto: Wikimedia/1Veertje

INSEKTI SU ZDRAVI

Možda nisu lepi na oko, ali insekti su zapravo bogati mastima, proteinima, vitaminima, vlaknima i mineralima skoro kao riba ili meso. Cvrčci, na primer, sadrže u proseku 205 grama proteina po kilogramu, dok govedina sadrži 265g/kg. Termiti takođe sadrže iznenađujuće puno proteina – jedna južnoamerička vrsta ima čak 64 odsto proteina (i imaju ukus mente). Neki insekti sadrže čak do 80 procenata proteina.

Insekti su takođe bogati esencijalnim amino kiselinama i omega-3 masnim kiselinama; crvi iz brašna sadrže isto toliko nezasićenih omega-3 i 6 masnih kiselina kao i riba, a više od govedine i svinjetine. Neki od njih su takođe bogati gvožđem; skakavci sadrže 20mg gvožđa na 100 g, dok govedina ima samo 6 mg/100g.

Foto: Wikimedia/Re probst Foto: Wikimedia/Re probst

BUBE SU EKOLOŠKI ISPLATIVIJE

Konzumiranje insekata, u poređenju s konzumiranjem mesa, bolje je za životnu sredinu. Insekti su hladnokrvne životinje i zbog toga je potrebno manje energije za njihovo održavanje. To znači da se sirovine mogu lakše pretvoriti u jestivu materiju, za razliku od mesa. Kod cvrčaka, potrebno je 2kg sirovina za njihovu ishranu da bi se dobilo 1kg mesa, i oko 80 odsto je jestivo. Stoka, s druge strane, zahteva 8kg sirovina za proizvodnju iste količine mesa, i samo 40 procenata je jestivo. To znači da je manja površina zemlje za uzgoj potrebna, a smanjena je i potreba za navodnjavanjem i pesticidima.

Za održavanje insekata, takođe je potrebna znatno manja količina vode nego za uzgoj domaćih životinja, a i reprodukuju se mnogo brže, pa ih je lako uzgajati u velikim količinama na malim površinama.

Dodatno, u poređenju sa stokom, insekti proizvode samo mali deo gasova koji proizvode efekat staklene bašte, poput metana i amonijaka. Takođe oni mogu konzumirati razne vrste organskog otpada koji nije podoban za ljudsku i životinjsku upotrebu.

Printskrin: Youtube / ThoughtforFood Manchester Printskrin: Youtube / ThoughtforFood Manchester

EKONOMSKE PREDNOSTI

Sakupljanje, uzgoj, proizvodnja i prodaja insekata otvara značajne ekonomske mogućnosti siromašnim ljudima koji žive u nerazvijenim zemljama. Ne samo da im može poboljšati ishranu, već im može i obezbediti značajne prihode od njihove prodaje, dok proizvodnja ne zahteva neko posebno iskustvo, niti upotrebu sofisticirane tehnologije.

(Telegraf.rs / IFLS/Justine Alford)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • nja

    30. avgust 2014. | 14:30

    Mi u Srbiji cemo i za 10 kako se krecu cene namirnica...

    Podelite komentar

  • Cash®

    30. avgust 2014. | 15:21

    Znači, prvo mi njih pa oni nas :-)

    Podelite komentar

  • Tigar

    30. avgust 2014. | 15:19

    Ako Kinezi zavladaju to nam je.Sala na stranu.Pa ako nestanu stoke kojima se hranimo nestacemo i mi i insekti.

    Podelite komentar