• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

OTKRIVAMO: Evo zašto smo zavisni od kafe i ne možemo bez nje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Genetika nas svakog dana iznenadi nekim novim otkrićem, iščitanim iz kodova koji umnogome određuju naše živote. Ako se pitate kako to da neki ljudi ne piju kafu, iako stalno borave u okruženju gde se kafa pije, odgovor je - opet geni

  • 3

Genetiku smatramo odgovornom za našu težinu, boju kose, očiju ili sklonost ka određenim zdravstvenim problemima, ali nova naučna istraživanja pokazuju da su geni u velikoj meri odgovorni i za to da li smo zavisnici od kafe.

U velikoj studiji nedavno objavljenoj u žurnalu "Molecular Psychiatry", istraživači su uporedili DNK uzorke i navike pijenja kafe kod više od 12.000 muškaraca i žena iz Evrope, Afrike i Amerike.

Foto-ilustracija: JonathanCohen / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0) Foto-ilustracija: JonathanCohen / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Oni koji su pili najviše kafe, tzv. "zavisnici od kofeina" imali su jednu zajedničku osobinu, odnosno dve iste genetske varijacije odgovorne za efikasan metabolizam kofeina.

Istraživači ističu da genetika ipak nije jedini faktor koji određuje da li ćete biti zavisnik od kafe, društvene i kulturalne okolnosti takođe igraju važne uloge.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Iako bi se o ovoj temi mogla sprovesti brojna istraživanja, istraživači zaključuju da količina kafe koju unosite u svoj organizam najviše zavisi od činjenice u kojoj meri vaš organizam podnosi kofein.

(Telegraf.rs / Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Perishw

    9. oktobar 2014. | 15:52

    Meni je kafa pravila problem sa pritiskom, pa sam je morao skroz ostaviti. Sve moze da se ostavi, kada vas pritisne muka.

    Podelite komentar

  • Jelena

    9. oktobar 2014. | 12:52

    U prvi mah mi se ucinilo da su je pcele napale

    Podelite komentar