• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da vam neko ponudi kafu dobijenu iz kake, da li biste je probali? A ako znate da kilogram košta hiljadu evra?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najskuplja kafa na svetu se dobija iz životinjskog izmeta. Doza potrebna za jednu šoljicu crnog napitka košta i do stotinu evra. No, ova dva prilično negativna faktora ne sprečavaju ljude širom sveta da se otimaju da je probaju

  • 2

Najskuplja kafa na svetu “Kopi Luwak” dobija se iz izmeta azijske cibetke, rakunolike životinje daljeg srodnika mačaka, a kilogram može da košta i nekoliko hiljada evra.

Azijska cibetka vrlo je retka. Živi u indonezijskim šumama i hrani se sirovim zrnima kafe, a kad svari spoljnu opnu, zrno izbaci iz tela zajedno sa izmetom. Zrnca kafe se onda ispiraju i lagano prže dok je vrlo značajno da se ne uništi posebna aroma prerađenih zrnaca kafe.

Stručnjaci tvrde da je ova kafa izrazito skupa zbog jedinstvenog načina proizvodnje i posebnog ukusa. Inače, godišnje se proizvede oko 450 kilograma kafe koja je, prema mnogima, najskuplja na svetu jer samo jedna šoljica ovog napitka košta oko 30 evra, što je samo nabavna cena, na koju se ugostitelji dodatno ugrađuju.

Kopi Luwak kafa

Uprkos visokoj ceni i zgroženosti kad čuju kako se dobija, strani turisti na ostrvu Bali veoma rado naručuju najskuplju kafu na svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Karadjordje

    7. novembar 2014. | 00:27

    Postoje farme životinja koje se hrane celim plodom kafe. Iz kake se izvadi plod, opere, otkloni opna, ispeče zrno i onda koristi. Bio na farmi. Krckao zubima kafu. Isto kao i iz kesice. Ništa posebno

    Podelite komentar

  • Ezra

    7. novembar 2014. | 20:33

    Pa verovatno sto se opere,uzimaju budalama lovu hihiiiiiiii

    Podelite komentar