• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kokice su zdravije od voća i povrća

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako tvrde britanski nutricionisti, u najobičnijem iskokanom kukuruzu ima više antioksidanata nego u bilo kojoj drugoj namirnici

  • 1

Pored toga što kokice zbog svog niskog kalorijskog sastava predstavljaju idealan obrok za ljude na dijeti, ispostavilo se i da su one veoma bogate polifenolima, antioksidantima koji su izuzetno blagotvorni za organizam, jer pomažu u borbi organizma sa slobodnim radikalima.

Jedna kesica kokica u sebi sadrži 300 miligrama antioksidanasa, dok ih jednoj voćki ima svega 180 mg. Njihov povišen nivo u pečenom kukuruzu stručnjaci objašnjavaju izuzetno visokom koncentracijom suve materije i svega četiri odsto vode, za razliku od svežeg voća i povća u kojima na samu tečnost odlazi preko 90 procenata.

Takođe, ove hrskave pahulje koje se dobijaju kokanjem stoprocentno celog i neobrađenog zrna kukuruza dragocene su i zbog svoje vlaknaste strukture, pa tako jedna veća porcija kokica može zameniti dnevnu dozu neophodnih integralnih žitarica.

Naravno, da bi se iskoristile sve prednosti ovih jednostavnih grickalica, trebalo bi izbegavati da se one kokaju u mikrotalasnoj, kao i sve dodatke u vidu soli, šećera, putera i sličnih preliva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Svjetlana Kapetanovic

    26. januar 2013. | 12:15

    a narocito su zdrave GMO kokice... tj od GMO kukuruza...

    Podelite komentar