OBOŽAVATE KAFU? Nikad ne biste pogodili kako se pravi najbolja na svetu! (INFOGRAFIK)
Da li ste se ikad pitali: Kako nastaje najkvalitetnija kafa poreklom iz Brazila?
Dnevno se u svetu popije više od 1,5 milijardi šoljica kafe. Čak devedeset odsto ukupne količine kafe se uzgaja u zemljama u razvoju, među kojima prednjači Brazil sa trećinom svetskog uzgoja, dok je konzumacija najveća u industrijski razvijenim zemljama.
Sa brazilskih plantaža kafe, koje se prostiru na preko 27.000 kvadratnih kilometara dolazi nam najkvalitetnija vrsta kafe, koja se naziva Santos a od koje se pravi Doncafé Brazil kafa.
Kafa je biljka u obliku zimzelenog žbuna koja raste u tropskom i subtropskom pojasu, na svim kontinentima sem Evrope. Dve osnovne vrste kafe su arabika, koja mešavini kafe daje aromu i robusta, koja daje punoću. Najkvalitetnija vrsta brazilske arabike se zove Santos. Nakon pet godina od sađenja, sazreva dovoljno plodova, crvenih bobica kafe i obavlja se branje.

Nakon branja, sa zrelih bobičastih plodova kafe se uklanjaju spoljašnja i unutrašnja kora i mekana pulpa, čime se izdvajaju sirova zrna kafe. Zrna se zatim pakuju i kreću iz Brazila put najudaljenijih delova sveta pa tako stižu i do Srbije. Po dolasku u našu zemlju, u fabrici Strauss Adriatic, sirova zrna kafe se prže i transformišu u nežna zrnca bogata brojnim aromama.
Zrna se potom melju do posebnog stepena finoće a mlevena kafa se pakuje u kesice u atmosferi koja čuva sve arome. Ovako pripremljena zrnca spremna su da vam pruže užitak u vidu šoljice najkvalitetnije Doncafé Brazil kafe, koja donosi sve čari ove najveće latinoameričke zemlje.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Jaa
Mmmm....njeno velicanstvo kafa....za dobro jutro..
Podelite komentar