• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

SJAJNE VESTI ZA DOBRO JUTRO: Kafa sprečava rak!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sigurni smo da vam prija prva jutarnja kafica. Ali, prijaće vam još više kad vidite koliko je lekovita!

  • 2

Kafa slobodno može da se svrsta u kategoriju zdravih pića, jer može da nas zaštiti od raka! Ovo piše u najnovijoj studiji švedskih naučnika.

- Kofein preseca puteve ćelijama raka dojke. Ovo rezultira sporijim razvitkom tumora i povećanjem smrti kancerogenih ćelija - kazala je An Rozendal, naučnica na Lund univerzitetu i koutorka studije.

SMRŠAJTE POMOĆU TALOGA IZ KAFE: Jednostavno je, a to bar uvek imate u kući!

Sve je počelo pre dve godine kada su naučnici na univerzitetu Lund utvrdili da nekoliko šoljica kafe dnevno može da pomogne u izbegavanju raka dojke.

- Žene koje su konzumirale tamokifen i one koje su pile minimalno dve šolje kafe dnevno, rizik razvoja raka je približno dva puta niži nego kod onih koje su konzumirale malo ili nimalo kafe - objasnila je doktorka Rozendal.

Ispostavilo se da kofein ima uticaj na puteve kojima se kancer kreće kako bi se razvio. U istraživanju je učestvovalo 1.100 žena.

Foto-ilustracija: Profimedia/ZEFA Foto-ilustracija: Profimedia/ZEFA

Srodne studije su u poslednje vreme objavile da konzumiranje kafe čak smanjuje rizik od nekoliko različitih vrsta raka, pa je konačni zaključak da žene koji konzumiraju barem četiri šolje kafe dnevno imaju za 20 odsto manje šanse da obole od raka kože nego oni koji konzumiraju tri šolje kafe.

Za muškarce koji piju šest šolja kafe dnevno rizik od oboljenja od raka je smanjen za 60 odsto.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Duki

    23. april 2015. | 14:02

    Klinika verovatno još uvek postoji u Mexiku. Radi se o metodu ubacivanja kafe u debelo crevo koje brže i bolje krvotokom dopremi do jetre ono što je oralno manje efikasno i sporije. Rezultati dramatično poboljšanje stanja obolalih do potpunog ozdravljenja. Mislim da ćerka već pokojnog doktora još uvek putuje svaki dan na posao preko granice. U USA joj farmako karteli ne bi dali nikakvu šansu. ZNAČI ŠVEDI PRONAŠLI RUPU NA SAKSIJI.

    Podelite komentar

  • Filip

    25. april 2015. | 23:01

    1. Kafa stvara kiselu sredinu u organizmu i samim ti pravi stetu. 2. Kofein je otrov. (koji verovatno moze da izazove tumor) Kako onda kafa moze da sprecava rak?

    Podelite komentar