• 9

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nelepljivi tiganji su zlo! Evo zašto bi trebalo da ih bacite u đubre! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako imate u kući šerpu, tiganj ili pleh sa oznakom PFASs, odmah ih se otarasite! Donosimo vam razloge zašto više nikad ne bi trebalo da pečete palačinke, pohujete šnicle ili pržite krompiriće u ovakvoj jednoj tavi koja navodno ima svojstva da namirnice u njoj ne zagorevaju

  • 9

Čak 200 naučnika složno je u jednom: pojedine vrste posuđa koje nose etiketu “nelepljivo” vrlo su štetne za naše zdravlje!

Kuhinjske krpe mogu da vas ubiju!

Ne kupujte i ne jedite ovu hranu! Izaziva rak!

Vodeći svetski stručnjaci su na simpozijumu u potpisali takozvani "Madridski dokument" sa zajedničkom izjavom u kojoj upozoravaju čitavo čovečanstvo koliko su zabrinuti zbog sve šire upotrebe poli- i perfluoroalkil supstanci (oznaka PFASs) u domaćinstvu.

Ove hemikalije koriste se za izradu metalnog posuđa i posuda za služenje odlaganje hrane (kao što su, na primer, pakovanja za brzu hranu i "ojačani" plastični ili papirni tanjiri), a karakteriše ih to što imaju takozvani “nelepljivi premaz”, koji sprečava da hrana zagori ili da se “uhvati” za dno”.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Studije sprovedene na životinjama, pokazale su da pojedine vrste PFASs dovode do trovanja jetre, narušavanja metabolizma, poremećenog funkcionisanja imunog i endokrinog sistema sistema.

Takođe, izazivaju nekoliko vrsta kancera (između ostalih, raka testisa i bubrega), a toksični su i za bebu u maminom stomaku.

Foto-ilustracija: Foter/James Jordan Foto-ilustracija: Foter/James Jordan

Nažalost, ovi toksini ne samo da mogu da se nađu u hrani koja se u njima čuva ili sprema, već se, pod uticajem toplote, oni s lakoćom šire u vazduh, pijaću vodu, zemljište i zagađuju čitavu životnu sredinu.

Foto-ilustracija: Flickr/Pekka Nikrus Foto-ilustracija: Flickr/Pekka Nikrus

U članku objavljenom u časopisu “Environmental Health Perspectives” naučnici apeluju na proizvođače posuđa da prestanu s upotrebom PFASs hemikalija, posebno što danas postoji mnoštvo bezbednijih alternativa za proizvodnju posuđa u kojem hrana ne zagoreva.

Foto-ilustracija: Foter/Lance McCord Foto-ilustracija: Foter/Lance McCord

Isto tako, savet svim domaćicama ne može biti jasniji - ako vidite poly- ili PFASs na bilo kojem posuđu - otarasite ga se, jednom zauvek!

(Telegraf.rs / TreeHugger)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Goxi

    10. maj 2015. | 22:27

    Po svemu sto citam, ne treba nista da jedemo sto je u prodavnicama, pijacama, da pravimo u sudovima hranu da ne koristimo rerne, mikrotalasne..... Najbolje je da odemo negde daleko od civilizacije ili sve prekinemo i pocnemo sve izpocetka...

    Podelite komentar

  • Aleksandar

    10. maj 2015. | 22:43

    Nemoj jesti ovo i ono, mani se krpe... Na kraju čovek umre od stresa, jer se toliko pazi da nikad nema mir. Ipak je jedna stvar sigurna, današnja hrana nije baš preporučljiva. I to nije samo u Srbiji tako.

    Podelite komentar

  • dado

    11. maj 2015. | 07:15

    Na kraju vidiš da je štetno sve što je čovek sa svojom rukom stvorio

    Podelite komentar