REŠENA MISTERIJA: Evo kako nastaju rupe u sirevima!
Naučnici švajcarskog istraživačkog instituta Agroscope otkrili su kako nastaju rupe u pojedinim sirevima. Oni napominju da doziranjem čestica, mlekari mogu da kontrolišu broj rupa u siru.
- Nastanak rupa u nekim sirevima nije nimalo slučajna već je posledica prisustva mikročestica sena u mleku - navode stručnjaci Agroscopa.
Mislili ste da pohovani kačkavalj nema nikakve veze sa seksom? E pa, pogrešili ste
Zamenom mužnje krava s otvorenim kofama automatizovanim sistemima smanjenja je opasnost od mikrobiološke kontaminacije, ali se ovim postupkom, takođe, eliminišu i čestice sena u mleku, a samim tim i rupe u siru.
- Biće sve manje rupa u sirevima - napominju švajcarski stručnjaci.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Agroscopa su tokom 130 dana proučavali formiranje rupa u ementaleru i apencelu.
Prisustvo rupa u sirevima je oduvek intrigirao naučnike. Još 1917. Amerikanac Vilijam Klark je izneo hipotezu po kojoj su za ovaj fenomen odgovorne bakterije u siru.
(Telegraf.rs/ Tanjug)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Herceg
Ehh sta ti je sretan narod pa se sa ovim bavi. A kod nas rupe u sudstvu,zdravstvu,ekonomiji, na putevima i nikog izgleda nije briga kako nastaju tolike rupe. Mozda sto smo rodjeni i zivimo u rupi pa nam normalno.
Podelite komentar
Baa
-Mama ovaj sir ima rupe, a ja ne volim to.. -Sine, ti pojedi sir, a rupe ostavi
Podelite komentar
momazver
Jadan Jery. Gde će sad da se sakriva?
Podelite komentar