REŠENA MISTERIJA: Evo kako nastaju rupe u sirevima!

  • 5

Naučnici švajcarskog istraživačkog instituta Agroscope otkrili su kako nastaju rupe u pojedinim sirevima. Oni napominju da doziranjem čestica, mlekari mogu da kontrolišu broj rupa u siru.

- Nastanak rupa u nekim sirevima nije nimalo slučajna već je posledica prisustva mikročestica sena u mleku - navode stručnjaci Agroscopa.

Mislili ste da pohovani kačkavalj nema nikakve veze sa seksom? E pa, pogrešili ste

Zamenom mužnje krava s otvorenim kofama automatizovanim sistemima smanjenja je opasnost od mikrobiološke kontaminacije, ali se ovim postupkom, takođe, eliminišu i čestice sena u mleku, a samim tim i rupe u siru.

- Biće sve manje rupa u sirevima - napominju švajcarski stručnjaci.

Foto: flickr/amanda Foto: flickr/amanda

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Agroscopa su tokom 130 dana proučavali formiranje rupa u ementaleru i apencelu.

Prisustvo rupa u sirevima je oduvek intrigirao naučnike. Još 1917. Amerikanac Vilijam Klark je izneo hipotezu po kojoj su za ovaj fenomen odgovorne bakterije u siru.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Herceg

    31. maj 2015. | 12:25

    Ehh sta ti je sretan narod pa se sa ovim bavi. A kod nas rupe u sudstvu,zdravstvu,ekonomiji, na putevima i nikog izgleda nije briga kako nastaju tolike rupe. Mozda sto smo rodjeni i zivimo u rupi pa nam normalno.

    Podelite komentar

  • Baa

    30. maj 2015. | 13:31

    -Mama ovaj sir ima rupe, a ja ne volim to.. -Sine, ti pojedi sir, a rupe ostavi

    Podelite komentar

  • momazver

    30. maj 2015. | 02:27

    Jadan Jery. Gde će sad da se sakriva?

    Podelite komentar