REŠENA MISTERIJA: Evo kako nastaju rupe u sirevima!
Naučnici švajcarskog istraživačkog instituta Agroscope otkrili su kako nastaju rupe u pojedinim sirevima. Oni napominju da doziranjem čestica, mlekari mogu da kontrolišu broj rupa u siru.
- Nastanak rupa u nekim sirevima nije nimalo slučajna već je posledica prisustva mikročestica sena u mleku - navode stručnjaci Agroscopa.
Mislili ste da pohovani kačkavalj nema nikakve veze sa seksom? E pa, pogrešili ste
Zamenom mužnje krava s otvorenim kofama automatizovanim sistemima smanjenja je opasnost od mikrobiološke kontaminacije, ali se ovim postupkom, takođe, eliminišu i čestice sena u mleku, a samim tim i rupe u siru.
- Biće sve manje rupa u sirevima - napominju švajcarski stručnjaci.
![Foto: flickr/amanda](http://xdn.tf.rs/2015/05/28/2547646344_4b76e5f3d2_b.jpg)
Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Agroscopa su tokom 130 dana proučavali formiranje rupa u ementaleru i apencelu.
Prisustvo rupa u sirevima je oduvek intrigirao naučnike. Još 1917. Amerikanac Vilijam Klark je izneo hipotezu po kojoj su za ovaj fenomen odgovorne bakterije u siru.
(Telegraf.rs/ Tanjug)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Herceg
Ehh sta ti je sretan narod pa se sa ovim bavi. A kod nas rupe u sudstvu,zdravstvu,ekonomiji, na putevima i nikog izgleda nije briga kako nastaju tolike rupe. Mozda sto smo rodjeni i zivimo u rupi pa nam normalno.
Podelite komentar
Baa
-Mama ovaj sir ima rupe, a ja ne volim to.. -Sine, ti pojedi sir, a rupe ostavi
Podelite komentar
momazver
Jadan Jery. Gde će sad da se sakriva?
Podelite komentar