• 7

Vreme čitanja: oko 4 min.

PROBALA SAM DA PREŽIVIM 7 DANA BEZ KAFE: Šta mislite, da li sam uspela?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako mislite da možete da prestanete da pijete kafu kad god hoćete pročitajte ovaj tekst i saznajte šta se sve desilo devojci koja je prestala da pije kafu na sedam dana

  • 7

Turska, espreso, moka, makijato, nes, late... Svi volimo da popijemo jutarnju kafu, a mnogi od nas i dve, tri, pa i više na dan. Ali, da li to znači da smo zavisni od ovog toplog napitka?

Jeo sam 40 kašika šećera dnevno! Evo šta mi se desilo (VIDEO)

Evo zašto na plus 39 NE SMETE da pijete KAFU!

Ejmi Endrju (29) iz Londona, odlučila je da napravi mali eksperiment i da prestane da pije kafu na nedelju dana.

- Prihvatila sam ovaj izazov kao nešto pozitivno. Jedna nedelja bez kafe nije ništa. Zapravo, nadala sam se da ću možda iz eksperimenta izaći drugačija, kao neko ko pije zdrave napitke ujutru...

Moje navike su otprilike ovakve: dupli espreso kad se probudim, pre nego što odem na vežbe, zatim jaka crna kad dođem na posao i još jedna oko podne. Nisam neki zavisnik od kafe, bar mislim. Jednostavno volim da je pijem ujutru, to je sve - rekla je Ejmi pre eksperimenta.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prvi dan bez kafe

Nije počelo kako treba. Valjda sam navikla da popijem kafu ujutru čim ustanem pa mi je mnogo falila. Pre svega psihološki, ne toliko fizički. Imala sam problema i na treningu, trener je morao da mi ponavlja stvari po nekoliko puta i posle toga sam bila malo nervozna.

Najgore je bilo u metrou. Ranije nisam to primećivala, ali sada mi se činilo da gotovo svaki putnik ima u rukama kafu za poneti i to različite vrste. Nisam imala pojma koliko vrsta kafe postoji.

Na poslu sam imala osećaj da vreme sporo protiče i dan se toliko odužio da sam mislila da se nikad neće završiti.

Foto-ilustracija: FeeDigitalPhotos/bplanet Foto-ilustracija: FeeDigitalPhotos/bplanet

Drugi dan bez kafe

Ponovo sam počela dan vežbama, bez pomoći kofeina. Ovog puta sam sam se potrudila da odvežbam kako treba. Posle treninga sam na ulici naišla na veliki natpis – BESPLATNA KAFA. Prosto je neverovatno šta se sve dešava kad prestanete s nekom navikom.

Kolege na poslu su ceo moj eksperiment doživeli kao priliku da se zezaju sa mnom. Na svakom koraku bi mi nudili kafu. Odlično su se zabavljali. Iako je sve bila dobroćudna šala, malo mi je bilo čudno što se već drugog dana osećam kao zavisnik u krizi.

Počela sam da prihvatam da ovo ipak neće biti lako i koliko mi je zapravo kafa potrebna. Bila sam nekako troma i radila sam sporo i s poteškoćama, kao da nisam mogla da uključim mozak.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Treći dan bez kafe

Imala sam sastanak rano ujutru. Vežbala sam bez problema, što je potvrdilo moje sumnje da je sve samo trip u glavi. Tada sam preokrenula situaciju.

Međutim, na sastanku sam po navici naručila arapsku kafu i tek kad sam počela da je pijem setila sam se da ne smem. Ali, kad sam već počela, završila sam je do kraja. Nisam posle osećala potrebu za kafom.

Foto-ilustracija: JonathanCohen / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0) Foto-ilustracija: JonathanCohen / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Četvrti dan bez kafe

Nisam popustila zbog zabune od prošlog dana i nastavila sam bez kafe. Bilo je lakše nego na početku i sve više je počelo da mi izgleda da je u pitanju samo navika koja diktira kad šta treba da radim.

Peti dan bez kafe

Ponovo borba. Sinoć sam izašla s drugaricama i popila par čaša vina. Posle takve večeri kafa bi mi obično pomogla ujutru da se razbudim pa mi je bilo dosta teško da dođem sebi bez nje. Shvatila sam da mi najteže pada druženje bez kafe, ali i pri buđenju je zapinjalo. Ipak misli da bi mi bila dovoljna samo jedna dnevno.

Foto-ilustracija: ForWallpaper.com Foto-ilustracija: ForWallpaper.com

Šesti i sedmi dan bez kafe

Vikendom ionako nisam pila mnogo kafe, eventualno jednu ujutru, pa mi i nije bio neki problem. U subotu uveče sam napravila još jedan propust i naručila espreso posle večere u restoranu. Budući da se dosta popilo tokom večeri, nisam ni skapirala da sam napravila prekršaj sve do sutra ujutru.

Rezultat: Mogu bez kafe, ali volim da je pijem

Moram da priznam da sam se odmah vratila u svoje stare navike, ali malo sam smanjila broj kafa koje pijem tokom dana.

Mislim da je zavisnost od kafe kod mene pre svega psihološka. U pitanju je stvar navike, a ne fizičke zavisnosti. Jednostavno volim kafu, volim ukus i aromu, a može i da me podigne kad sam umorna na poslu.

Ne nameravam da prestanem, ali sam shvatila da mi nije toliko potrebna, odnosno, retko kad baš imam potrebu da je popijem. Jednostavno volim da pijem kafu.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Daaaljina

    15. jul 2015. | 18:48

    Ova je psihicki zavisnik,probaj jutarnji seks pa ces zaboraviti na kafu

    Podelite komentar

  • Majkl

    15. jul 2015. | 18:51

    Замислите како је мени који сам без кафе већ 53. године, колико и имам година. Попио сам једну кад сам имао 20.-ак година током студија и била ми је одвратна. И тако до данас. И даље ми је одвратна као и карфиол. Још сам и био страствени пушач, а не пијем кафу. Страшно. Докторе да ли ћу преживети без кафе, мада сам престао да пушим пре 5 година?

    Podelite komentar

  • Andi

    15. jul 2015. | 17:22

    Ovako i ja kažem, volim kafu, ali mogu i bez nje, odnosno nisam zavisnik. Ima dana kada jednostavno zaboravim da je popijem.

    Podelite komentar