• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste znali da postoji restoran za čije se rezervacije čeka četiri meseca?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Restoran Noma nalazi se na Greenlandic Trading skveru u Kopenhagenu, u nekadašnjem skladištu sa burnom istorijom i sa pogledom na luku. Počevši od lokacije, preko menija pa do detalja vezanih za boravak u restoranu, ova čitava gurmanska priča zvuči poprilično nestvarno

  • 5

Nomu je 2003. godine otvorio Rene Redžepi, koji je i danas vlasnik i glavni kuvar. Sa prethodno prikupljenim iskustvom na različitim krajevima sveta, Redžepi je pomoću kuhinje proširio granice Danske.

Posetioci ovog restorana u prilici su da degustiraju tradicionalna skandinavska jela, sa akcentom na sezonskoj hrani. Maštu će vam zagolicati i samo jedan primer popularnog jela - slatki škampi u listu sremuša.

Nomin tim ne odustaje od traganja za novim idejama, zbog čega su poznati po otvaranju pop-up restorana u različitim državama sveta.

Noma je tri godine za redom proglašena za najbolji svetski restoran, a zatim je isti uspeh ostvarila posle godinu dana pauze. Korišćenjem različitih tehinka obrade hrane i berbom prvih sezonskih biljaka, Redžepi uspeva da proizvede jela koja nadmašuju granice ljudske percepcije ukusa.

Obrok u ovakvom restoranu ima svoju cenu, čiju osnovu čini strpljenje. Rezervacije se vrše po četiri meseca unapred, i u periodima kada je tim na putovanju zbog pop-up projekta, to se čini isključivo online. Poseban ugođaj moguće je iskusiti u private room-u ovog restorana, koji se nalazi sprat više i to sa pogledom na luku. Međutim, uslov je potrošenih 25 hiljada Danskih kruna, što je nešto više od 400 hiljada dinara. Zvuči nedostižno, zar ne?

Foto: Promo Foto: Promo

Upravo zbog ovakve neobične priče, snimljen je dokumentarni film o ovom restoranu, koji predstavlja putovanje u misaoni svet kuvara Renea Redžepija, u režiji Pjera Dešampsa. Ovaj film biće prikazan na predstojećem 44. Međunarodnom filmskom festivalu FEST, a na nama je, za sada, da film pogledamo, a onda nam ostaje i da se nadamo da ćemo priču o Nomi jednog dana upotpuniti i sopstvenim iskustvom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Velislav

    23. februar 2016. | 14:45

    Restoran za snobove i folirante.

    Podelite komentar

  • U"Sima

    23. februar 2016. | 22:27

    Nisam, a gde?

    Podelite komentar

  • Samo

    24. februar 2016. | 11:39

    Ne bih da budem maliciozan ali .... Istini za volju, trebalo bi dodati da se u tom restoranu pre par godina 70. ljudi otrovalo hranom. Uostalom, proverite sami. Niko nije savrsen, pa ni ova romansirana prica o najpoznatijem restoranu u Danskoj.

    Podelite komentar