Ako se smatrate istinskim rodoljubom, onda ovo srpsko jelo obavezno morate znati da pripremate
Čobanska pita potiče sa obronaka Stare planine, pa ako ste iz ovih krajeva obavezno morate znati kako da je pravite.
Svakako i da niste, ovo je jedna od najpoznatijih srpskih pita, a vole je svi zbog bogatog ukusa i mirisa, koje će zadovoljiti i najprobirljivije gurmane.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu (deblje)
- mešavina povrća za đuveč 350 grama, ili sveže obareno povrće (paprika, krompir, šagarepa, crni luk, beli luk)
- plavi patličan (dva manja) može i 150 g šumskih jestivih pečuraka
- prazluk, srednje veličine, 100 g koprive
- ljuta papričica
- so
- biber
- peršun
- bosiljak
- mast (ulje), (prezle da pokupe vodu)
- kašika kajmaka ili čaša pavlake
Priprema:
- Povrće kratko obariti i dodati začine, na vrh noža sodu bikarbonu, posoliti, pobiberiti i zauljiti.
- Povrće može i da se proprži umesto barenja.
- U starinsku tepsiju staviti na nauljeno dno koru i zatim ređati nadev sa korama kao kod pite gužvare.
- Pitu možete i savijati na klasičan način uz mazanje svake kore.
- Na kraju zatvoriti sa ostatkom kora i premazati mešavinom masnoće i vode.
- Peći 40 minuta na 180 stepeni.
Uz kvalitetno kiselo mleko, prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Tosic Vesela
Ta pita nije sa Stare planine pa i sire cula nikad nisam a imam dovoljno god.da bi bar jednom cula od svojih predaka, cak ni sastojci nisu pojedini postojali ako je starinska pita.Cuj kore (pakovanje),plavi paradajz biber hahaha
Podelite komentar
Lolita
Čobanska/pastirska pita je samo verzija britanske Shepard pie. Saberite se.
Podelite komentar