Ovako se pravi najbolji južnjački domaći ajvar: Provereni recept koji nema konkurenciju
Otkrivamo vam recept za najukusniji ajvar koji se sprema na jugu Srbije.
Ajvar se pravi od čiste paprike, a vreme prženja ajvara zavisi od nekoliko faktora: količine paprike, jačine vatre, vrsta paprike i količine vode u njima.
Zato je važno da se paprike dobro ocede pre spremanja.
Sastojci:
5 kg paprika
250ml ulja
1 kašika soli
1 kašika vinskog sirćeta
Ako hocete pikantno ljut ajvar na 25 kg paprika dodajte 1 kg ljutih paprika.
Priprema:
Paprike dobro operite, obrišite i stavite ih da se peku. Dobro ih ispecite sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakše ogulili. Kad ste završili sa pečenjem, oguljite paprike i dobro očistite semenke. Ostavite da se preko noći ocede.
Sledeći dan paprike sameljete na mašini za mlevenje. Kad ste završili sa meljenjem paprika, nauljite malo šerpu i stavite paprike u šerpu za prženje.
Šerpu sa paprikama stavite na vatru i mešajte, istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagreje. Dok se ulje greje vi mešajte paprike u šerpi na srednjoj, ne na jakoj vatri, oko dvadesetak minuta.
Onda sipajte zagrejano ulje na paprike i svo vreme mešajte na srednjoj vatri. Ajvar treba pržiti 2 do 3 sata od prvog ključa. Ajvar je gotov tada kada prođete kašikom po sredini i vidite dobro dno šerpe.
Pola sata pre kraj pržnja stavite tegle u rernu na 100 stepeni Celzijusa. Pred sam kraj prženja dodajte so i sirće i vruć ajvar sipajte u vruće tegle.
Zatvorite dobro tegle i vratite u relnu na 75 stepeni Celzijusa jos jedan sat. Ostavite tegle u zatvorenu rernu dok se sasvim ne ohlade.
Video: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ana
U ajvar treba dodati i malo šećera a ulje zagrejati da počne da ,,cvrči" i onda ga sipati u ajvar kad je na pola pržen.
Podelite komentar
Ja
Svi kupovni su isti. Ljuski od paprike ima previse. Niko nece da cisti. Najbolji je ajvar kad sami napravimo pa makar i na ringli
Podelite komentar
Fali
A di je patlidzan?!
Podelite komentar