Ideje za ručak: Patlidžan sa parmezanom, italijanski specijalitet kojem je teško odoleti

 
  • 0

Ako volite patlidžan, obavezno pročitajte recept kako se pravi čuveno italijansko jelo - patlidžan sa parmezanom.  Savršeno jelo koje možete da poslužite kako na sledećem velikom okupljanju ili zabavi, tako i za jednostavnu intimnu porodičnu večeru.

Ovaj recept za patlidžan sa parmezanom je dovoljno obilan da bude samostalan obrok, ali ako tražite nešto uz njega, ne možete pogrešiti ako ga poslužite sa testeninom ili ukusnim hrskavim hlebom. Možete i da ga uparite sa jednostavnim prilogom od povrća kao što su brokoli, karfiol ili paradajz, tikvice na žaru...

Sastojci:

  • 2 velika patlidžana, isečena na kolutove debljine 1 centimetar
  • 2 jajeta, razmućena
  • ¼ šolje mleka
  • 1 ½ šolje prezla
  • 1 ¼ šolje rendanog parmezana, podeljeno
  • 2 kašičice origana
  • 2 kašike svežeg majčine dušice
  • ½ kašičice tucane crvene paprike
  • ½ kašičice mlevenog ulja crnog bibera,
  • ½ kašičice morske soli, više za posipanje
  • sveže mleveni crni biber
  • maslinovo ulje, za kapanje
  • 800 grama kuvanog soka od paradajza
  • 2 velike loptice sveže mocarele, tanko isečene
  • ⅓ šolje svežih listova bosiljka

Priprema: 

Zagrejte rernu na 200 stepeni.  Pripremite pleh sa pek-papirom.

U plitkoj posudi srednje veličine umutite jaja i mleko, u drugoj prezlu, jednu šolju parmezana, origano, timijan, crvenu tucanu papriku, so i bibera.

Umočite kriške patlidžana u mešavinu jaja, a zatim u smesu sa prezlom.

Stavite na pleh, pokapajte maslinovim uljem i pecite 18 minuta ili dok ne omekšaju i ne porumene.

U pekaču rasporedite polovinu šolje soka od paradajza, potom jedan sloj od polovine pripremljenih patlidžana i prelite još jednom šoljicom paradajza i polovinom mocarele.

Ponovite postupak sa preostalim patlidžanom, mocarelom i preostalom marinadom.

Kada izređate sav materijal, pospite odozgo preostalom četvrtinom šolje parmezana, pokapajte maslinovim uljem i pospite sa još nekoliko prstohvata morske soli.

Pecite 20 minuta ili dok se sir lepo ne otopi.

Izvadite iz rerne i posipajte svežim bosiljkom pre serviranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti