• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Doručkujte domaćinski: Gibanica po receptu naših baka meka kao duša

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obrok koji će vas dugo držati sitim

  • 0
Pita sa sirom, gibanica Foto: Shutterstock

Nadaleko je poznato da je doručak najbitniji obrok dana. On treba da bude obilan, ali naravno ne treba da se prejedemo od njega, pa su dozvoljene sve namirnice.

U tom slučaju, ako želite da doručkujete onako domaćinski, onda je prava, domaća gibanica pravi izbor.

Gibanica je srpska, slojevita pita sa nadevom, najčešće sirom i jajima. Od obične pite se razlikuje po nešto debljim korama, a na vama je da odaberete hoćete li slagati kore ili ih gužvati.

Sve češće se i po restoranima u jelovniku može poručiti ovaj obrok. Recept po kome su spremale naše bake zaista je neprikosnoven.

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za gibanicu
  • 3 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 300 g sira po želji (najbolje starijeg)
  • malo soli
  • malo mlake vode
  • ulje

Priprema:

Pleh u kome ćete peći gibanicu dobro podmažite. Sir izmrvite u činiju, pa u njega ubacite jaja i mlaku vodu.

Kada ste to promešali, ubacite kiselu pavlaku, ulje i prašak za pecivo. Dobro promešajte.

Na dno pleha stavite list kore, ali tako da sve pokrije - i dno i stranice pleha i ostavite sa strane jedan list. Poprskajte sa pomešanom vodom i uljem, a ostale listove kora gužvajte i umačite u smesu. Slažite ih u pleh poput loptica, jednu do druge dok ceo pleh ne ispunite.

Kada potrošite sav materijal, višak listova koji vire sa stranice pleha preklopite na vrh i stavite onaj list kore koji ste ostavili sa strane. Dobro ga "ušuškajte" i premažite mašću ili uljem. Pecite oko 40 minuta na 220 stepeni ili dok ne porumeni.

Kada bude gotova, izvadite gibanicu i ostavite da se ohladi, odnosno da splasne i secite je na željene komade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Delikates kiš kockice sa Neoplanta kobasicama: Hedonistički raj za čula i prava zimska poslastica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti