![Pita sa sirom, gibanica Pita sa sirom, gibanica](https://xdn.tf.rs/2021/08/10/pita-sa-sirom-gibanica-670x447.jpg)
Doručkujte domaćinski: Gibanica po receptu naših baka meka kao duša
Nadaleko je poznato da je doručak najbitniji obrok dana. On treba da bude obilan, ali naravno ne treba da se prejedemo od njega, pa su dozvoljene sve namirnice.
U tom slučaju, ako želite da doručkujete onako domaćinski, onda je prava, domaća gibanica pravi izbor.
Gibanica je srpska, slojevita pita sa nadevom, najčešće sirom i jajima. Od obične pite se razlikuje po nešto debljim korama, a na vama je da odaberete hoćete li slagati kore ili ih gužvati.
Sve češće se i po restoranima u jelovniku može poručiti ovaj obrok. Recept po kome su spremale naše bake zaista je neprikosnoven.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za gibanicu
- 3 jajeta
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kisele pavlake
- 300 g sira po želji (najbolje starijeg)
- malo soli
- malo mlake vode
- ulje
Priprema:
Pleh u kome ćete peći gibanicu dobro podmažite. Sir izmrvite u činiju, pa u njega ubacite jaja i mlaku vodu.
Kada ste to promešali, ubacite kiselu pavlaku, ulje i prašak za pecivo. Dobro promešajte.
Na dno pleha stavite list kore, ali tako da sve pokrije - i dno i stranice pleha i ostavite sa strane jedan list. Poprskajte sa pomešanom vodom i uljem, a ostale listove kora gužvajte i umačite u smesu. Slažite ih u pleh poput loptica, jednu do druge dok ceo pleh ne ispunite.
Kada potrošite sav materijal, višak listova koji vire sa stranice pleha preklopite na vrh i stavite onaj list kore koji ste ostavili sa strane. Dobro ga "ušuškajte" i premažite mašću ili uljem. Pecite oko 40 minuta na 220 stepeni ili dok ne porumeni.
Kada bude gotova, izvadite gibanicu i ostavite da se ohladi, odnosno da splasne i secite je na željene komade.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Delikates kiš kockice sa Neoplanta kobasicama: Hedonistički raj za čula i prava zimska poslastica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.