• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuvena balkanska starinska poslastica gurabija našla se na listi "100 najgore ocenjenih jela na svetu"

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski gastro vodič "Taste Atlas" nedavno je objavio listu najlošije ocenjenih jela po mišljenju njihovih korisnika

  • 0
Gurabije vanila kolači suvi kolači Foto: Shutterstock

Tradicionalan desert poznat kao gurabija našao se na listi "100 najlošije ocenjenih jela sveta", gde je zauzeo 90. mesto sa ocenom 2,8.

Svetski gastro-vodič "Taste Atlas" nedavno je objavio listu najlošije ocenjenih jela po mišljenju njihovih korisnika. Na listi, koja je na Instagramu objavljena zajedno sa pitanjem: "Koja je najgora hrana koju ste ikada probali?", našla se i starinska poslastica gurabija, koja se brzo i lako sprema od jeftinih sastojaka, i nama, na ovom podneblju - miriše na dobra, stara vremena.

No, korisnici "Atlas ukusa" je smatraju lošim desertom upravo iz tih razloga - jer ne zahteva mnogo sastojaka.

- Klasična bosanska poslastica gurabija je vrsta okruglog pljosnatog kolača od prhkog testa koji se najčešće pravi od brašna, šećera i ulja. Smatra se da ovaj slatki specijalitet ima istočnjačko poreklo, te da je neizostavan deo kulture, tradicije i kulinarskog nasleđa celog Balkana - napisali su na stranici "Atlas ukusa".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Pojašnjeno je da gurabija može da se pravi i u drugim varijantama, u kojoj se dodaje sastojci poput jaja, praška za pecivo, putera ili margarina, kao i mlečni proizvodi poput kajmaka, jogurta ili mleka. Neizostavan sastojak je, naravno, šećer, a navodi se i da se posipa vanilinim ili šećerom u prahu. Od opcionih sastojaka Atlas navodi koricu limuna, orašaste plodove i suvo voće.

- Osim sastojaka koji se koriste za pravljenje deserta, ovi kolači mogu da se razlikuju i po veličini, obliku i ukrasu. U BiH se često ukrašavaju viljuškom ili nožem, a prava prepoznatljivost bosanskih gurabija je u kocki šećera koja se utisne u sredinu kolačića pre nego što se ispeče - navodi "Taste Atlas", koji ističe da je gurabija slatkih koji može da se nađe i u Albaniji, Makedoniji i Srbiji.

Posebno pažnju, međutim, posvetili su tzv. tuzlanskim gurabijama koje se prave sa džemom od jabuka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napravite lokum u kućnoj radinosti: Ne morate da idete u Tursku da biste ga jeli

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti