• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Deca iz grada nemaju pojma": Slatko smo se najeli 'leba i masti i tucane paprike, a probali smo i salčiće

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Uglavnom su nekada naši stari, kad smo mi bili mali, mesili domaći hleb, mazala se mast, aleva paprika i luk"

  • 1

'Leba, masti i aleve paprike za doručak, slatki i slasni salčići za večeru. Da li deca iz grada mogu da naslute samo kakvu je radost ovo pričinjavalo deci sa sela pre četiri ili pet decenija?

Ni današnja deca sa sela možda neće uživati u ovim poslasticama kao nekada, ali još znaju za ove namirnice na kojima su odrastale njihove prabake i pradeke.

Na Kobasicijadi u Šidu pažnju su nam privukli fini, tanko isečeni komadi hleba, sa uredno namazanom mašću, posutom solju i alevom paprikom. Baš nam je trebala užina i - jedno parče nas je tako slatko zasitilo, a ništa nam to nije "teško palo" u stomaku.

Možda nije najzdraviji izbor, ali, da se razumemo, mast u manjim količinama zasigurno nije ni štetna, posebno u poređenju s nekim alternativama biljnog porekla koje nisu na dobrom glasu.

Nikakav neprijatan miris nismo osetili, a prava domaća mast samo se toplila u ustima.

"Uglavnom su nekada naši stari, kad smo mi bili mali, mesili domaći hleb, mazala se mast, aleva paprika i luk", pričala nam je Jasminka Dimitrijević iz rusinskog udruženja žena "Marja" iz Šida.

Čija je to tradicija - moglo bi se reći, panonska. Masti, valjda, nikad nije nedostajalo, a davala je snagu u vreme kada su se ljudi mnogo više kretali, a bosonoga deca neumorno špartala po prašini.

"Mislim da je to tradicija svih nas ovde u Vojvodini. To je uvek bilo bakama najlkše da namažu: masti, papriku i soli i 'deco 'ajdete u igru'. Nekada su se deca igrala, nisu sedeli za kompjuterima, tako da je sad to ispalo atrakcija", priča naša sagovornica i kaže da su se, ipak, pre smazali kapušćeniki i krompljaniki.

Ova poslastica ima i svoju slatku varijantu. Na mast se umesto aleve paprike pospe šećer.

Pa ipak, od masti mogu da se naprave baš slasni kolači - salčići. Njih smo probali na Slaninijadi u Kačarevu.

Slaninijada Kačarevo Salčići, Foto: Nikola Anđić

Oni malo goje, priznaje nam Neda iz Arilja. Ali, valjda znamo za meru... Jedan kolač, a može i dva.

"Za salčiće je potrebno da se uzme svinjska mast, potreban je džem od šljiva i napravi se testo. Ono se razvija i premazuje se triput svinjskom mašću. Najbolji su za ishranu u zimskom periodu", ispričala nam je Neda.

Jedu li danas deca salčiće? Možda još negde na selu. U gradu, teško da mogu i da ih vide, ako nemaju baku koja se ne odriče starinskog recepta.

"Ja mislim da mnoge mlade generacije ne znaju za ovaj domaći kolač. Uglavnom stariji kupuju. Oni koji su sa seoskih pordručja, oni znaju, dok gradska deca i ne toliko", zaključila je Neda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je najveći hleb na kobasicijadi u Bačkom Petrovcu: Pekli ga celu noć, a evo koliko je težak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Kole

    19. februar 2024. | 17:44

    Od koga da nauče?! Od roditelja, koji su u većini malograđani i glume veliku gospodu, a neće da priznaju odakle su potekli i gde će završiti ?!

    Podelite komentar